Atunci când megem în supermarketuri și ajungem la casă să plătim, de cele mai multe ori ni se cere să pltim cu cardul bancar. Dar, în anumite situații, am putea avea sume mai mici de 10 lei, iar în aceste situații de cele mai multe ori dorim să plătim la fel, dar unele magazine refuză. Iată ce trebuie să faci dacă ți se refuză plata cu cardul pentru o sumă mai mică de 10 lei.
Ca multe alte state, inclusiv România este pe cale să devină o societate fără numerar. Clienții și întreprinderile adoptă din ce în ce mai mult o abordare bazată exclusiv pe carduri pentru plățile cu amănuntul, iar tranzacțiile cu carduri de debit au depășit echivalentul în numerar.
Legea se schimbă odată cu obiceiurile noastre financiare, interdicția europeană de suprataxare a cardurilor din 2018 eliminând orice taxe suplimentare cu care clienții s-ar fi putut confrunta atunci când plăteau cu cardul de credit sau de debit. Cu toate acestea, rămâne un obstacol, și anume cheltuiala minimă cu cardul.
Vezi și: Dispar bancnotele? Primul magazin mare care nu mai acceptă banii cash: „Doar plata cu cardul”
Plățile minime cu cardul sau cheltuielile minime cu cardul reprezintă cea mai mică sumă pe care un client o poate cheltui înainte ca un comerciant cu amănuntul să accepte o plată cu cardul de debit sau de credit. În cele mai multe cazuri, veți experimenta plata minimă cu cardul în magazinele care sunt administrate în mod independent, cum ar fi magazinele din colț sau cafenelele.
Vezi și: Unde va fi introdusă plata cu cardul. Toți românii vor avea acces facil
Dar, deși nu există un cadru legal care să limiteze plata cu cardul, să zicem, sub 10 lei, multe magazine au această practică, iar justificarea sunt comisionaele bancare, odată făcute plăți prin POS. Astfel că, vorbim azi de ce trebuie să faci dacă ți se refuză plata cu cardul pentru o sumă mai mică de 10 lei.
Într-o anchetă, filmată cu camera ascunsă, reporterii Observator au constatat că unele magazine refuză să accepte plata cu cardul, dacă sumele sunt între 4 și 10 lei. Mulți angajați dau vina pe lipsa de conectivitate a POS-urilor și pe comisionale pe care băncile le-ar percepe și în acest caz. Conform Observator, există și o explicație a acestei practici:
„Îşi doresc mai mult cash să aibă în casă pentru diverse achiziţii rapide. Nivelul comisioanelor a scăzut destul de mult în ultimii ani, astfel încât nu este o povară financiară pentru ei acceptarea la plată a unui card”, explică Adrian Tomaşescu, şef departament carduri, reţea bancară, pentru Observator.
Aceeași specialiști spun că atunci când ni se refuză plata cu cardul, „Consumatorul trebuie să ceară acest lucru şi să refuze să facă o altă plată, în numerar, de exemplu”. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi are dreptul să plătească cu cardul, chiar dacă sumele sunt sub 10 lei.