Fotbalul românesc îmbrăcă din nou haine de doliu! Fostul portar Victor Nunweiller a murit miercuri, 19 aprilie, la vârsta de 81 de ani. Numele lui este legat de istoria echipei Dinamo. În familia lui au fost șapte frați, iar cinci dintre ei au jucat fotbal. După un meci cu Rapid, doi dintre frații Nunweiller au primit porecla „câinii roșii”.
Fostul portar Victor Nunweiller a murit miercuri, 19 aprilie, la vârsta de 81 de ani. În familia lui au fost șapte frați: cinci au jucat fotbal, iar Costică Nunweiller a ales să meargă la polo pe apă.
Există chiar un meci în care patru dintre frații Nunweiller au jucat pentru Dinamo în Cupa României, în perioada în care echipa era pregătită de Angelo Niculescu, antrenorul care a condus și prima reprezentativă la Campionatul Mondial din anul 1970.
7 martie 1965, Stadion Știința, „șaisprezecimile” Cupei, Știința Galați – Dinamo 0-3
Au marcat: Ene II (5), Pîrcălab (35), Frățilă (49)
Dinamo: Datcu (70 Nunweiller V) – Popa, Nunweiller III, Ștefan, Ivan – Emil (46 Nunweiller IV), Ghergheli, Nunweiller VI – Pîrcălab, Ene II, Frățilă
Antrenor: Angelo Niculescu
Știința Galați: Manta (50 Enache) – Pac, Coman, Dima, Cristian (46 Pascu) – Ionescu, Iacob, Mihăescu, Neagu – Găinaru, Stănculescu
Antrenor: Alexandru Miron
Victor Nunweiller a fost unul dintre celebrii frați Nunweiller, al căror nume este strâns legat de Dinamo București. Au fost șapte, cinci dintre ei au jucat fotbal, iar unul a ales să practice polo pe apă. Dinamoviștii au căpătat porecla de „câinii roșii” de la frații Nunweiller, după o întâlnire încinsă cu Rapid.
„Eu şi fratele meu, Lică, evoluam fundaşi centrali şi eram răi în joc şi curajoşi. Noi, fiind copii de saşi, eram roşcaţi şi când alergam ne înroşeam foarte tare.
Odată, într-un meci cu Rapid, atacanţii lor, Dumitriu II şi Ionescu, care ne ştiau de frică şi nu-şi permiteau să ne dribleze, ne-au întrebat: «Ce sunteți, mă, așa răi?… Parcă sunteți niște câini! La cum arătați, sunteți câini roșii». Apoi, suporterii lor au dus vorba mai departe şi aşa ne-a rămas porecla”, a declarat Nelu Nunweiller.
Victor Nunweiller s-a născut pe 13 mai 1942 și a evoluat pe postul de portar la Dinamo, Victoria, Dinamo Obor și U Cluj. După ce a renunțat la cariera de jucător a fost antrenor la echipa de juniori a celor de la Flacăra Moreni.
„Victor Nunweiller a plecat dintre noi. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Fostul portar dinamovist Victor Nunweiller, 81 de ani, a încetat din viaţă. Constantin, Dumitru, Ion, Lică, Victor, Radu şi Eduard.
Toţi Nunweiller sau, altfel spus, familia care a scris o pagină importantă în istoria clubului nostru şi a fotbalului românesc. Dintre cei şapte fraţi, cinci dintre ei, Dumitru, Ion, Lică, Victor şi Radu, au îmbrăcat tricoul ‘câinilor roşii’, numele de alint al dinamoviştilor, moştenire lăsată de familia Nunweiller.
Doar Radu Nunweiller mai este astăzi în viaţă. Sincere condoleanţe familiei!”, au transmis reprezentanţii FC Dinamo.
Costică Nunweiller (I) – poreclit Flencea, decedat în 2003, la 73 de ani. Singurul care nu a jucat fotbal, ci polo
Dumitru Nunweiller (II) – poreclit Cocușor, decedat în 2015, la 80 de ani. A jucat ca fundaș la Dinamo în sezonul 1960-61 și la Suceava în Divizia B
Ion (Nelu) Nunweiller (III) – decedat în 2015, la 79 de ani. A jucat ca fundaș, 287 de meciuri pentru Dinamo, 19 goluri. A antrenat și echipa FC Argeș în perioada 1990-1991.
Lică Nunweiller (IV) – poreclit Gideon, decedat în 2013, la 74 de ani. A jucat ca fundaș, 151 meciuri la Dinamo, 5 goluri
Victor Nunweiller (V) – poreclit Parpală, a jucat ca portar la Dinamo Obor, Victoria, U Cluj. Ulterior a lucrat ca antrenor.
Radu Nunweiller (VI) – poreclit Cârâială, are 78 de ani și e stabilit în Elveția. Mijlocaș cu 295 de jocuri și 38 de goluri la Dinamo, participant la CM 1970
Eduard Nunweiller (VII) – a decedat în 2005, la 53 de ani, nu a jucat fotbal