18 apr. 2023 | 16:04

Cine plăteşte dacă eşti rănit în timp ce te afli într-un autobuz sau taxi. Puţini pasageri ştiu de acest detaliu

Utile
Cine plăteşte dacă eşti rănit în timp ce te afli într-un autobuz sau taxi. Puţini pasageri ştiu de acest detaliu
Poți primi despăgubiri dacă ești victima unui accident rutier

O poliță RCA acoperă situațiile de rănire a pasagerilor! Deși este posibil să nu fi trecut prin așa ceva, este important de știut că poți primi despăgubiri dacă ești victima unui accident rutier, în timp ce te aflii într-un autobuz, taxi sau o mașină de ridesharing. Deși există cadrul legal, puţini pasageri ştiu de acest detaliu.

O poliță RCA acoperă situațiile de rănire a pasagerilor

În România, ca în multe alte state, asigurările de tip RCA, deținute de șoferii profesioniști care deservesc serviciile publice de transport în comun, fie autobuze, tramvaie, taxiuri sau cele de tip Uber sau Bold, pot acoperi potențialele accidentări ale pasagerilor.

Cu alte cuvinte, dacă ați fost implicat într-un accident de taxi sau de microbuz, veți putea depune o cerere de despăgubire. Puteți face acest lucru atât timp cât incidentul nu a fost din vina dumneavoastră. Acest lucru este valabil indiferent dacă erați pasager, pieton sau vă aflați într-un alt vehicul.

Vezi și: Asigurările RCA se scumpesc. Cât va trebui să plătești pentru o mașină cu motor de peste 2.000 de centimetri cubi

Același lucru este valabil și pentru mijlacele publice de transport. Indiferent dacă ați avut un accident de autobuz în București sau în altă parte a țării, atâta timp cât ați fost victima unui accident rutier și se constată că rănile v-au adus prejudiciu, puteți cere despăgubiri.

Sunt acoperite decesul, daunele morale și vătămările corporale

Conform legislației în vigoare, orice poliță RCA a unui șofer profesionist de tqaxi, autobuz, tramvai, va acoperi, în afară de daunele materiale, inclusiv cele morale, precum și decesul pasagerului și vătămările corporale identificate de medicii specialiști de la Institutele de Medicină Legală. Conform celor de la Hotnews, o poliță în valoarea de 1.500 de lei va acoperi toate cheltuielile maxime de spitalizare sau deces, după cum urmează:

  • 6,07 milioane de euro pentru pentru vătămări corporale și deces,
  • 1,22 milioane de euro pentru daune materiale.

Dar, conform aceluiași cadru legal, dacă victima se constată că are partea ei de vină, în acest caz va pierde orice formă de despăgubire ar veni odată cu polița RCA a celeilalte părți implicate.

Vezi și: Capcana din maşină care îţi zboară peste 700 de lei din buzunar, detaliul uitat de mulţi şoferi. Mare grijă, aşa rămâi fără bani în portofel!

Omniasig explică ce nu poate acoperi o poliță RCA

Întrebați de jurnaliștii publicației amintite, cei de la Omniasig au făcut precizări privind anumite excluderi din ceea ce poate acoperi o poliță RCA, după cum urmează:

„Polița RCA acoperă și prejudiciile cauzate în urma unor vătămări corporale sau decesul unor persoane ca rezultat din evenimente rutiere produse în timp ce aceștia erau călători/pasageri în mijloacele de transport public în comun sau în timpul unor călătorii efectuate în regim de taximetrie ori ridesharing.

În principiu, pentru astfel de cazuri răspunde asigurătorul RCA al autovehiculului condus de șoferul vinovat de producerea accidentului care poate fi șoferul autovehiculului în care se afla pasagerul sau șoferul altui autovehicul, iar persoanele păgubite trebuie să se adreseze cu o cerere de despăgubire acestui asigurător RCA.

De asemenea, este important de subliniat că nu se acoperă prejudiciul cauzat integral sau în parte din culpa pasagerului, în funcție de contribuția cauzală a acestuia la producerea vătămărilor sau decesului (ex. nu purta centura de siguranta, călătorea în picioare și nu așezat pe scaun dacă erau locuri disponibile, nu se susținea de barele de siguranță etc.).”, au declarat oficialii Omniasig, conform Hotnews.

Un alt aspect importat de știut este că orice daună morală în plată se va calcula pe baza raportării la salariul minim brut existent la momentul deciziei de stabilire a unei eventuale daune morale, mai spun specialiștii în asigurări RCA.

Vezi și: RCA 2023. Cresc prețurile polițelor pentru acești șoferi. Vești proaste la început de an

Șoferii de taxi au asigurări RCA de accidente pentru pasageri

Îna fară de polițele clasice RCA, mai spun reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, șoferii de taxi sau cei de ridesharing, au încheiată, separat, o altă poliță de asigurare pentru pasageri, iar pe baza acestor asigurări se fac și potențialele calcule de plată a daunelor prin polițele RCA, după cum urmează:

  • A. Pentru deces, ca urmare a accidentelor: 2.000 lei
  • B. Pentru invaliditate permanentă totală, ca urmare a accidentelor: 4.000 lei
  • C. Pentru cheltuieli medicale necesare tratării invalidităţii permanente (maximum 10% din suma asigurată de la lit. B) 400 lei
  • D. Pentru fracturi din accident – 2.000 lei
  • E. Pentru arsuri din accident – 2.000 lei
  • F. Pentru invaliditate temporara din accident platibila sub forma de indemnizatie zilnica 40 lei pe zi de spitalizare si convalescenta ca urmare a spitalizarii, pentru o durată maximă de 60 zile, pe durata asigurării.
  • G. Pentru avarierea, distrugerea sau pierderea bagajelor, precum şi a bunurilor aflate asupra călătorilor (maximum 5% din suma asigurată de la lit. B.) 200 lei
  • H. Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de transportul călătorului decedat ca urmare a unui accident până la locul de înhumare în limita a (5% din suma asigurată de la lit. A.) 100 lei.

Toate aceste informații sunt extrem de utile pentru toată lumea implicată, de la pasageri și până la cei care sunt șoferi în sistemul public de transport, taxi sau ridesharing.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro