Indiferent că circuli pe drumurile din România, sau în orice alt colț de lume, în mașina personală trebuie să ai anumite lucruri, pe lângă polița RCA. Conform celor de la Poliția Rutieră, lipsa acestor obiecte, poate fi capcana din maşină care îţi zboară peste 700 de lei din buzunar, acesta fiind, de fapt, detaliul uitat de mulţi şoferi.
Plănuiești să pleci, alături de familie prin țară, sau într-o altă țară din Europa? Dacă da, trebuie să-ți amintim că toate țările europene au propriile reguli, Cod Rutier, cu privire la echipamentul pe care un vehicul este obligat să îl aibă la bord în orice moment. Deși există unele legi internaționale, toate țările au propriile reguli privind echipamentul vehiculului, de asemenea. În România, ați nevoie doar de patru elemente:
Indiferent unde conduceți în Europa, ar trebui să cunoașteți Convenția de la Viena din 1968 privind traficul rutier, care stabilește cerințele minime pentru autovehiculele și remorcile care circulă între țări. Cele patru principii fundamentale ale acesteia sunt următoarele:
Primul spiune că toate autovehiculele și remorcile trebuie să fie în stare de funcționare. Un al doilea aspect impus de convenție este că vehiculele trebuie să aibă numărul de înmatriculare afișat în față și în spate, în cazul motocicletelor, este necesară doar partea din spate, iar în partea din spate, acestea trebuie să afișeze o marcă care să identifice țara care a emis numărul de înmatriculare.
Vezi și: Șoferilor din România li s-ar putea confisca mașinile. Noutatea care schimbă tot în noul Cod Rutier
Un alt amendament obligatoriu este că vehiculele trebuie să poarte semne de identificare. În cazul autovehiculelor, acestea includ marca sau numele producătorului, numărul de fabrică sau numărul de lot al producătorului pe caroserie sau șasiu și numărul motorului.
Pentru remorci, aceasta va include marca comercială sau denumirea producătorului, numărul de fabrică sau numărul de lot al producătorului și numărul de fabrică al lotului producătorului de pe caroserie sau șasiu.
Anexa 5 la convenție stabilește, de asemenea, condiții tehnice de bază care trebuie aplicate de toate țările semnatare. Cu toate acestea, pot exista câteva excepții. În plus, convenția prevede, de asemenea, în mod explicit, că orice țară este binevenită să extindă sau să înăsprească normele de bază care se regăsesc în anexa 5.
Dar, atenție!, lipsa a cel puțin trei din cele patru enunțate mai sus, ar putea deveni capcana din maşină care îţi aduce peste 700 de lei din buzunar.
Conform Codului Rutier intern, obligația șoferilor este ca acele patru obiecte să existe în mod obligatoriu în mașina personală. Dar, capcana din maşină care îţi zboară peste 700 de lei din buzunar, este lipsa din dotarea mașinii a trusei de prim-ajutor, a unui triunghi de avertizare și lipsa unui extinctor de incendiu.
Conform reprezetanților Poliției Rutiere, lipsa acestora îți poate aduce o amendă de nu mai puțin de 700 de lei, iar așa cum este precizat în Ordinul 987/2007, trusa de prim ajutor trebuie să conțină următoarele caracteristici:
Un alt aspect important este eticheta care trebuie să fie la loc vizibil pe trusa de prim ajutor și care, în mod obligatoriu, trebuie să conțină următoarele:
Nu uitați că, produsele regăsite în trusa de prim ajutor au o dată de expriare, iar conform HG 911/2005, acestea vor trebui în mod obligatoriu schimbate cu unele cu un nou termen de valabiliate, altfel, există riscul ca acest aspect să devină capcana din maşină care îţi aduce peste 700 de lei din buzunar. Așaar, mare atenție la aceste detalii!