După cum bine se știe, Ziua de Paște nu pică întotdeauna în aceeași zi. Motivul pentru care bisericile ortodoxe au date diferite este că ele calculează Paștele după calendarul iulian, în timp ce bisericile catolice folosesc calendarul gregorian. Față de anul acesta, s-a stabilit când pică Paştele în 2024, iar conform Calendarului Ortodox Român, de 11 ani nu a mai fost aşa târziu.
Motivul pentru care bisericile ortodoxe au date diferite este că ele calculează Paștele după calendarul iulian, în timp ce bisericile occidentale folosesc calendarul gregorian. Formula folosită atât de est cât și de vest provine de la Primul Conciliu de la Niceea, ținut în anul 325 d.Hr., care a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină de după solstițiul de primăvară.
Vezi și: Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Paștele Catolic. Diferențe față de Paștele Ortodox
Problema este că în calendarul gregorian, solstițiul reflectă evenimentul ceresc real, în calendarul iulian este fixat la 21 martie. Astfel, pentru acest an anume, Paștele pentru majoritatea cultelor creștine a fost sărbătorit pe 4 aprilie.
În timp ce în tradițiile ortodoxe, Paștele este sărbătorit pe 2 mai, iar pentru Biserica Ortodoxă acest lucru a însemnat o slujbă la miezul nopții de duminică, potrivit reprezentanților bisericii.
Cea mai mare diferență între cele două Paști apare atunci când luna plină vine după 21 martie, dar înainte de 7 aprilie, când se întâmplă acest lucru, ortodocșii trebuie să meargă până la următoarea lună plină. Când se întâmplă acest lucru, Paștele ortodox cade la aproximativ o lună după Paștele catolic.
În 2014, datorită calculelor făcute de Biserica Ortodoxă, Ziua de Paște avea să pice pe data de 5 mai în 2013. De altfel, în ultimii ani, Ziua de Paște a mai picat în luna mai, în 2016 (pe 1 mai), și în 2021, când Paștele pica pe data de 2 mai.
Conform Calendarului Creștin Ortodox s-a aflat când pică Paştele în 2024, data precizată fiind de 5 mai 2024, care pică tot într-o zi de duminică. Dacă data se schimbă ziua în care se sărbătorește Paștele este întotdeauna aceeași. În același timp s-a stabilit când va pica Paștele și pentru anii următori, din 2025 și până în 2030, după cum urmează:
Așa că, acum că ați aflat când pică Paştele în 2024, aveți suficient timp să vă planificați următoarea minivacanță de Paște pentru anul viitor. Ca în fiecare an, în perioada Paștelui, angajații beneficiază de cel puțin patru zile de libere, așa că nici 2024 nu va face excepție de la regulă.