Conform unui studiu recent al „Washington Post”, se estimează că în lume există 7.100 de limbi, cele mai vorbite fiind engleza, chineza mandarină, hindi, spaniolă, franceza și arabă. Vare este singura limbă care se vorbește pe 6 continente. Ghicești din prima care e?
Singura limbă care se vorbește pe șase continente, America, Europa, Africa, Asia, Oceania și Antarctica este spaniola.
Deși există unii oameni care cred că se vorbește doar în Europa și America, adevărul este că spaniola este cea mai răspândită limbă la nivel global.
De asemenea, în Europa se vorbește, în Spania și în America, în toate țările din America Latină, cu excepția Braziliei.
În Africa, în afară de Ceuta, Melilla și Insulele Canare, spaniola este vorbită și în Guineea Ecuatorială și Sahara de Vest. În Oceania, Insula Paștelui, care aparține Chile, are și spaniola ca limbă, alături de Rapanui.
Rapanui este o limbă aflată în pericol critic de dispariție. Face parte din grupul limbilor polineziene de est, iar în prezent peste 50% dintre cei care o vorbesc au peste 40 de ani, conform ultimului sondaj realizat de Ministerul Educației din Chile și UNESCO.
Astfel, spaniola este singura limbă vorbită pe toate cele șase continente, întrucât este prezentă și în Antarctica, oricât de ciudat pare. În Antarctica spaniola se vorbește în orașele Fortín Sargento Cabral și Villa La Estrella, care aparțin Argentinei și, respectiv, Chile.
Pe de altă parte, dicționarul Academiei Regale Spaniole (RAE) include aproximativ 88.000 de cuvinte. Deși pare un număr foarte mare, portugheza are aproximativ 820.000 de cuvinte, iar engleza aproximativ 350.000.
-Álveo: „Cursul unui râu sau al unui pârâu”.
-Cloudscape: „Aspect al cerului când este brăzdat cu nori subțiri și de diferite culori”.
-Dejecție: „debut de materiale aruncate de un vulcan sau desprinse dintr-un munte prin dezintegrarea rocilor”.
-Garlito: „Plasă de pescuit în formă de pâlnie care are o plasă în partea cea mai îngustă dispusă în așa fel încât, odată cu intrarea peștelui, să nu mai poată ieși”.
-Lobanillo: „Tumora care se formează sub piele și care în general nu doare”.
Nu în ultimul rând, ca și curiozitate, spaniola, alături de japoneză, este cea mai rapidă limbă de pronunțat. Viteza se bazează pe numărul de silabe pe care un locuitor mediu le poate pronunța pe secundă.