România, așa cum s-a demonstrat de nenumărate ori, are încă resurse suficiente, dar neutilizate la adevărata lor capacitate. Aașa ajungem să vorbim azi de comoara României ignorată de toată lumea aflată la Caragele, care ne poate aduce miliarde de euro, și se află chiar lângă Bucureşti.
Încă de pe vremea fostului dictator se știa că România are resursele necesare pentru ae deveni un jucător important pe piața gazelor. De altfel, acest aspect a fost readus în discuție în ultimii 20 de ani de diferitele analize și rapoarte, unele dintre ele contestte de marile puteri în domeniu.
O analiză din 2017 puncta în mod clar faptul că România deține a treia cea mai mare rezervă de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar noi rezerve sunt încă în curs de descoperire.
„Având în vedere că producția internă de gaze naturale din UE este în scădere, țara noastră ar putea juca un rol important pe piața regională.
Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie extinse interconexiunile și trebuie finalizată liberalizarea pieței”, scriau în 2017 Ramona Vișenescu și Henry Bartelet de la think tank-ul internațional independent DynaMundo.
Tot în 2017 se preciza faptul că ouă companii reprezintă aproape 95% din producția de gaze din România, fiind vorba de Romgaz, companie de stat, și OMV Petrom, o filială a companiei austriece OMV.
Pe de altă parte, există un număr important de zăcăminte încă neexploatate, precum cel din Marea Neagră, dar și comoara României ignorată de toată lumea.
La doar o aruncătură de băț de București se află localitatea Caragele, situată în județul Buzău, iar aici, conform unor analize reactualizate, se află un important zăcământ de gaze naturale, specialiștii spunând că ar fi vorba de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Zăcământul de gaze Caragele este o structură cu o lungime de 35 km situată la o adâncime de 4.000 m în rezervoare calcaroase jurasice. Este una dintre cele mai mari descoperiri onshore din România din ultimii 10 ani, spun specialiștii în domeniu.
Vezi și: Europa rămâne fără gaz? Riscul unei crize de gaze naturale, major în această iarnă
Din ceea ce se știe despre acest zăcământ, este că reprezintă un zăcământ de gaze convenționale în producție, situat pe uscat, operat de SNGN Romgaz, iar câmpul este situat în blocul RG 06 Muntenia Nord-Est.
Aceleași date spun că acest câmp de gaze convenționale Caragele a recuperat 15,43% din totalul rezervelor sale recuperabile, cu o producție maximă în 2021.
„Producția de vârf a fost de aproximativ 0,33 mii bpd de țiței și condensat și 55 Mmcfd de gaze naturale. Pe baza ipotezelor economice, producția va continua până când câmpul își va atinge limita economică în 2097. În prezent, câmpul reprezintă aproximativ 4% din producția zilnică a țării.”, se arată într-un raport.
Specialiștii în domeniu mai spun că se estimează că zăcământul va recupera 46,93 milioane de gaze, cuprinzând 1,65 milioane de barili de țiței și condensat și 271,65 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze naturale. Datele mai estimează că rezervele câmpului de gaze convenționale Caragele reprezintă 0,02% din totalul rezervelor rămase în producție la nivel global.
Așa cum spuneam, câmpul de la Caragele este operat de SNGN Romgaz SA este o companie de petrol și gaze, care explorează, produce și furnizează gaze naturale.