Avertisment crunt din partea unui expert în energie. Unii consumatori ar putea rămâne fără gaze în februarie

Avertisment crunt din partea unui expert în energie. Unii consumatori ar putea rămâne fără gaze în februarie
Ne așteapta zile fara curent si gaze

Unii consumatori ar putea să rămână fără gaze. Criza energetică se va înrăutăți în această iarna peste tot în Europa, avertizează experții. De fapt, problemele vor fi atât de mari, încât populația ar putea fi nevoită să consume mai puțin și chiar să se pregătească pentru multe zile fără curent electric. În contextul pandemiei, o nouă problemă va face ravagii în toată Europa.

Pericolul care paște Europa

O creștere enormă a prețurilor la energia electrică în Marea Britanie luna trecută a forțat câteva companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de la stat.

Este doar o atenționare pentru ce ar putea să aibă loc în toată Europa. Ne putem aștepta la zile și nopți fără curent electric.

„Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite.

Iar problemele au început dinainte de pandemie – se numeşte „răzbunarea vechii economii”.

Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci.”, a declarat Jeff Curie, reprezentant Goldman Sachs.

Ce se poate întâmpla în România

Președinte Asociația Energia Inteligentă a explicat că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, mai degrabă, decât o criză a energiei electrice.

„Probabilitatea este totuși mică, redusă ( n.r. pentru blackout). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (…). 

Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.

Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere.”, a precizat expertul în energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI