11 apr. 2023 | 08:00

Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți bărbații în această zi

Diverse
Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți bărbații în această zi
Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante perioade din punct de vedere religios ale anului. Această săptămână mai este denumită și Săptămâna Mare, iar fiecare zi este importante și are o semnificați aparte. Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor și ce reprezintă celelalte zile, aflați în rândurile următoare.

Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște, creștinii sărbătoresc Săptămâna Patimilor. Acestea sunt zilele care preced Învierea lui Iisus și este o perioadă de smerenie pentru creștinii de pretutindeni.

În Marțea Mare, credincioșii țin cont de multe tradiții și obiceiuri, care diferă în funcție de zona țării. Marțea Mare este ziua în care gospodinele pot face treabă prin curte și prin casă. Acestea au grijă ca totul să fie perfect și curat înainte de ziua de Paște.

De asemenea, Marțea Mare este ultima zi în care oamenii mai pot lucra câmpul și ultima zi în care se mai pot spăla rufele. Potrivit tradiției, bărbații trebuie să-și ajute soțiile la treabă pentru ca relația lor să meargă bine tot anul.

Fiecare zi din Săptămâna Mare este importantă, iar oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în fiecare an. Marțea Mare mai este denumită și Marțea Seacă, ziua în care Mântuitorul le-a povestit celor 12 ucenici cele două parabole: cea a celor 10 fecioare și a talanților.

Citește și: Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care nu este bine să faci treburi casnice

La Liturghie, preoții citesc Pilda celor 10 fecioare. Aceasta spune povestea celor 10 fecioare, dintre care 5 sunt înțelepte, iar 5 sunt neînțelepte, toate pregătindu-se pentru nuntă.

Potrivit Noului Testament, această nuntă reprezintă întâlnirea cu Iisus. Mântuitorul se numește pe sine „mire”, pe când Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”.

Întâlnirea fecioarelor cu Iisus este celebrată cu candele. 5 dintre femei au candele pline cu ulei, iar celelalte 5 au candela fără ulei. Fecioarele cu ulei reprezintă credința, iar fecioarele fără ulei reprezintă lipsa credinței, iar candelele fecioarelor ce nu au avut ulei s-au stins, deoarece credința nu a fost destul de puternică.

Semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare

Duminica Floriilor este ziua care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. De asemenea, este singurul moment în care Biblia vorbește despre primirea Lui ca Împărat.

Lunea Mare este prima zi a Patimilor lui Iisus. În toate bisericile, preoții aduc în față icoana tânărului Iosif. La Liturghie, se citește istoria vieții acestuia, el fiind vândut de frații săi în Egipt, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Miercurea Mare amintește de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, în semn de căință. Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce este bine să facă toți credincioșii în zilele din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este ziua în care se amintește de Cina cea de Taină. Iisus și ucenicii Lui au luat masa pentru a sărbători Paștele evreiesc. Cu această ocazie, Mântuitorul le spală picioarele celor 12 discipoli și le spune că unul dintre ei l-a vândut.

În Vinerea Mare se ține post negru, fiind considerată ziua care marchează momentul suferințelor pe care Iisus le-a îndurat în drum spre muntele Golgota, unde a fost răstignit.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor și marchează momentul în care trupul lui Iisus este îngropat. De asemenea, este pasul pe care Iisus îl face în Iad și le oferă morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit să îl refuze pe tatăl lui Kim Jong-un
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Plăcinte și tarte de toamnă. Sfaturile gospodinelor pentru aluat pufos și umplutură perfectă
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Se elimină în 15 zile. Obligație pentru proprietarii de terenuri. Amendă 20.000 lei
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro