11 apr. 2023 | 08:00

Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți bărbații în această zi

Diverse
Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți bărbații în această zi
Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante perioade din punct de vedere religios ale anului. Această săptămână mai este denumită și Săptămâna Mare, iar fiecare zi este importante și are o semnificați aparte. Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor și ce reprezintă celelalte zile, aflați în rândurile următoare.

Ce este bine să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște, creștinii sărbătoresc Săptămâna Patimilor. Acestea sunt zilele care preced Învierea lui Iisus și este o perioadă de smerenie pentru creștinii de pretutindeni.

În Marțea Mare, credincioșii țin cont de multe tradiții și obiceiuri, care diferă în funcție de zona țării. Marțea Mare este ziua în care gospodinele pot face treabă prin curte și prin casă. Acestea au grijă ca totul să fie perfect și curat înainte de ziua de Paște.

De asemenea, Marțea Mare este ultima zi în care oamenii mai pot lucra câmpul și ultima zi în care se mai pot spăla rufele. Potrivit tradiției, bărbații trebuie să-și ajute soțiile la treabă pentru ca relația lor să meargă bine tot anul.

Fiecare zi din Săptămâna Mare este importantă, iar oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în fiecare an. Marțea Mare mai este denumită și Marțea Seacă, ziua în care Mântuitorul le-a povestit celor 12 ucenici cele două parabole: cea a celor 10 fecioare și a talanților.

Citește și: Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care nu este bine să faci treburi casnice

La Liturghie, preoții citesc Pilda celor 10 fecioare. Aceasta spune povestea celor 10 fecioare, dintre care 5 sunt înțelepte, iar 5 sunt neînțelepte, toate pregătindu-se pentru nuntă.

Potrivit Noului Testament, această nuntă reprezintă întâlnirea cu Iisus. Mântuitorul se numește pe sine „mire”, pe când Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”.

Întâlnirea fecioarelor cu Iisus este celebrată cu candele. 5 dintre femei au candele pline cu ulei, iar celelalte 5 au candela fără ulei. Fecioarele cu ulei reprezintă credința, iar fecioarele fără ulei reprezintă lipsa credinței, iar candelele fecioarelor ce nu au avut ulei s-au stins, deoarece credința nu a fost destul de puternică.

Semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare

Duminica Floriilor este ziua care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. De asemenea, este singurul moment în care Biblia vorbește despre primirea Lui ca Împărat.

Lunea Mare este prima zi a Patimilor lui Iisus. În toate bisericile, preoții aduc în față icoana tânărului Iosif. La Liturghie, se citește istoria vieții acestuia, el fiind vândut de frații săi în Egipt, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Miercurea Mare amintește de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, în semn de căință. Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce este bine să facă toți credincioșii în zilele din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este ziua în care se amintește de Cina cea de Taină. Iisus și ucenicii Lui au luat masa pentru a sărbători Paștele evreiesc. Cu această ocazie, Mântuitorul le spală picioarele celor 12 discipoli și le spune că unul dintre ei l-a vândut.

În Vinerea Mare se ține post negru, fiind considerată ziua care marchează momentul suferințelor pe care Iisus le-a îndurat în drum spre muntele Golgota, unde a fost răstignit.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor și marchează momentul în care trupul lui Iisus este îngropat. De asemenea, este pasul pe care Iisus îl face în Iad și le oferă morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Schimbări mari în 2025 pe piața chiriilor. Toate informațiile pentru cei interesați
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! A RENUNȚAT!
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro