09 apr. 2023 | 12:22

Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care nu este bine să faci treburi casnice

Diverse
Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care nu este bine să faci treburi casnice
Când se spală în Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este sărbătorită de creștini începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște. Este o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru creștini, încărcată de tradiții și obiceiuri deosebite. Când se spală în Săptămâna Mare și ce nu ai voie să faci, află în rândurile următoare.

Când se spală în Săptămâna Mare?

Pentru gospodine, Săptămâna Mare este o perioadă aglomerată. Trebuie să se împartă între familie și bucătărie, deoarece bucatele tradiționale de Paște nu trebuie să lipsească niciodată de pe masă, însă, în același timp, trebuie să respecte tradițiile și obiceiurile. Potrivit acestora, doar luni și marți se pot spăla rufe în Săptămâna Mare.

Cele care au ratat șansa de a spăla în cele două zile trebuie să știe că mai pot face acest lucru doar miercuri. În Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare nu se spală sub nicio formă rufele.

Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, credincioșii de pretutindeni respectă o serie de tradiții și obiceiuri cu strictețe. Unele sunt indicate de Biserică, iar altele sunt moștenite de la bunici și stră-bunici.

Un lucru pe care toată lumea îl face este să țină post, de luni până sâmbătă. Unii credincioșii aleg să țină post negru în această perioadă și nu consumă apă sau mâncare de la răsărit până la apusul soarelui.

Gospodinele pregătesc mâncărurile tradiționale pentru Paște în această săptămână. Potrivit tradiției, joi se vopsesc ouăle și doar luni se poate face curat în casă.

Citește și: Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe. Marți, ultima zi în care creștinii mai pot face acest lucru până la Paște

Ce reprezintă fiecare zi din Săptămâna Patimilor

Duminica Floriilor este ziua care marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim. De asemenea, este singurul moment în care Biblia vorbește despre primirea sa ca Împărat.

Lunea Mare este prima zi a Patimilor lui Iisus. În biserică, la Liturghie, se citește istoria vieții tânărului Iosif, după ce preotul aduce în fața altarului icoana acestuia, deoarece amintește despre modul în care Iisus a fost vândut de către Iuda.

Marțea Mare este ziua în care Mântuitorul le-a povestit celor 12 ucenici cele două parabole: 10 fecioare și parabola talanților. La slujbă, preotul citește Pilda celor 10 fecioare.

Miercurea Mare este ziua în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, în semn de căință. Tot în această zi, Mântuitorul a fost vândut pentru 30 de arginți.

Joia Mare este una dintre cele mai importante din săptămână, deoarece ne amintește de Cina cea de taină și momentul în care Iisus le spală picioarele celor 12 ucenici și le spune că unul dintre ei l-a trădat.

Vinerea Mare este ziua care marchează momentul suferințelor pe care Mântuitorul le-a îndurat în drumul său spre muntele Golota. Totodată, creștinii țin post negru.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Mare, cea care marchează momentul în care Iisus este îngropat. De asemenea, sunt ultimele momente dinainte de Înviere, sărbătorită la miezul nopții.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în săptămâna Floriilor. E păcat mare, spun preoţii

Rugăciunea pe care să o rostiți în Săptămâna Patimilor

 „Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţești împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”.

Parteneri