Dacă ești pasionat de grădinărit, trebuie să ții cont de anumite lucruri. Atunci când plantezi copaci sau arbuști la tine în curte, experții te sfătuiesc să nu pui salcâmi, brazi sau alți molizi. Care ar fi motivul specialiștilor.
Puțini sunt cei care știu că salcâmii nu sunt o specie autohtonă, ci reprezintă copaci care au fost aduși în Europa, deoarece se dezvoltă foarte bine în zone secetoase, datorită unui sistem de rădăcini extrem de dezvoltat.
Pe de o parte, acest sistem fixează foarte bine solul, dar nici nu lasă prea multă apă altor specii de plante. În plus, salcâmul are capacitatea de a fixa azotul în sol, substanță pe care multe plante nu o tolerează în concentrație mare.
Cu toate acestea, specialiștii silvicultori nu recomandă plantarea salcâmilor în propriile curți, deoarece, pe lângă faptul că au spini, ramurile acestor pomi ar conține o substanță ușor toxică.
În cazul în care ai deja un salcâm în curte și vezi că din pământ îi răsar alți lăstari, ar fi de preferat să îi tai și să nu îi lași să se dezvolte, scriu cei de la Parc Natural Văcărești.
Mai mult de atât, este esențial ca suprafețele acoperite cu salcâmi să nu mai crească, iar viitoarele împăduriri nu ar trebui făcute cu salcâmi, ci cu specii românești care pot asigura o biodiversitate semnificativă.
Citește și De ce să nu plantezi tei în curte, de fapt. Detaliul pe care oamenii nu îl cunoșteau
Potrivit superstițiilor străvechi, persoanele care plantează nuc la ele în curte ar putea avea parte de ghinion și neșansă. Mai exact, atunci când trunchiul copacului ar ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a plantat, persoana respectivă ar înceta din viață.
Asta nu e tot. Se spune că oamenii care au nuc în curte şi stau multă vreme la umbra lui pot muri prematur. De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc, pe care le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.
Citește și De ce să nu plantezi brazi în curte. Detaliul de care sigur nu aveai habar