Pe fondul crizelor prin care trece statul român, deși erau negate cu vehemență de guvern, se tot discută în aceste zile de propunerea Ministerului de Finanțe care îngheață angajările la Stat în România. Dacă se adeveresc aceste intenții, ar putea fi o decizie neașteptată luată la început de aprilie, cu toate că semnele au apărut încă din luna februarie a acestui an.
Rata mare a inflației, proasta gestionare a finanțelor statului, precum și actuala situație de criză ar putea duce la o nouă măsură a celor din guvern. Într-un raport recent emis de Ministerul de Finanțe, se resimte că, față de predicțiile bugetare, o diminuare a veniturilor de la bugetul de stat, cu cel puțin 5% față de ceea ce se calcula în birourile de la Palatul Victoria.
Vezi și: Se fac angajări la stat, sunt de zeci de mii de posturi disponibile. Domeniile în care poţi lucra
În același context, vine și atenționarea BNR, conform căreia, statul are de recuperat aproiximativ 2 miliarde de lei, cei de la Profit.ro spunând că, de fapt, aceste sume reprezintă vărsămintele efectuate de bancă din veniturile nete. Raportul ministerului mai precizează că nu se vor proceda la tăieri din cheltuielile și investițiile deja demarate:
„Am avut o analiză asupra primului trimestru și decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesențiale. Am cerut colegilor din Finanțe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiții sau pe pachetul social și economic”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor.
Dar, conform surselor din cadrul MF, ar însemna înghețarea de noi angajări în sistemul bugetar, cu toate că la începutul acstui an erau scoase la concurs un număr important de locuri vacante din sistem. Multe din angajările la stat erau înghețate încă din 2021, ca urmare a crizei generate de pandemie, precum și în anul care tocmai a trecut.
Măsura care ar propune înghețarea angajărilor la stat este în discuție în aceste zile, mai spun cei de la Profit.ro, plus o alta de limitare a cheltuielilor lunare de la bugetul de stat în ministere, agenții ale statului și chiar la ordonatorii de credite din sistem.
Ca urmare a lipsei de bani la buget, o altă posibilă măsură ar fi și reducerea cheltuielilor, dar și a posturilor, din cadrul consiilor de administrație din companiile de stat existente în acest moment, vorbim aici de cel puțin 206 companii de stat și cel puțin 957 de autorități locale care ar fi afectate de această decizie încă în lucru la Ministerul de Finanțe.