Renovarea locuinţei în această perioadă a devenit aproape o misiune imposibilă, în contextul în care muncitorii calificați sunt plecați în străinătate, iar cei care mai sunt în țară deja sunt prinși în alte proiecte. Așadar, cât costă manopera pentru renovarea unui apartament de trei camere, în 2023. Preţurile au explodat!
Proverbul „meseria e brățară de aur” este foarte valabil în zilele noastre, pentru că meseriașii sunt tot mai puţini şi tot mai scumpi.
Clienţii se văd nevoiți să apeleze, de multe ori, la meseriași mai puțini meseriași sau la firme care în final pot umfla factura cu mii de euro.
Scumpirile din ultimul an, dar şi cererea tot mai mare pentru lucrările de construcţii şi amenajări interioare, i-au transformat pe meseriaşi în cei mai căutați angajaţi din piaţă.
„Cei care sunt foarte buni – în primul rând nu sunt ieftini. Dacă clientul caută ieftin, e foarte greu să găsească şi ieftin, şi bun. La un apartament care trebuie renovat de la zero, în jur de 80-100 de metri pătraţi – manopera te costă 10.000-15.000 de euro, şi materialele de construcţie cam la fel”, spune Natalia Berezovskaia, arhitect de interior.
Chiar și lucrările mici sunt mai scumpe faţă de anii trecuţi. Dacă vrem să modernizăm un apartament de trei camere, preţul manoperei pentru schimbarea gresiei şi a faianţei oscilează între 60 de lei şi 80 de lei pe metrul pătrat.
De asemenea, preţul pentru schimbarea parchetului variază între 15 şi 25 de lei pe metrul pătrat, iar dacă vrem să modificăm o instalaţie electrică, care presupune şi spargerea unui perete, ne poate costa până la 600 de lei. Astfel, prețul la manopera s-a mărit cu 10 la sută în ultimele luni.
De asemenea, și materialele de construcţii sunt mai scumpe cu 15-20% faţă de anul 2022.
„În realitate întotdeauna apar probleme. Întotdeauna descoperă probleme care trebuie executate suplimentar, iar ceea ce au pus ei, iniţial, ca şi timp de execuţie, în 80-90% din cazuri nu se respectă”, spune Mihai Cristian, expert tehnic.
Cei mai mulți dintre cei care au apelat la meseriași nu sunt mulțimiți de lucrările făcute.
„Au lucrat pe şantier ca şi salahori, după care au venit şi se dau drept lucrători cu experienţă. Ca să refaci o lucrare după un astfel de meseriaş sau după o astfel de echipă este mult mai costistitor decât de a lucra cu o echipă calificată, dar mai scumpă”, mai spune Mihai Cristian, conform observatornews.ro.
Nu în ultimul rând, în construcţii lucrează, în prezent, în jur de 480 de mii de angajaţi, calificaţi şi necalificaţi. În afară de aceștia ar mai fi nevoie de încă 100.000, potrivit experţilor.