Vecinii au multe motive de ceartă atunci când vor să o facă. Unul dintre aceste motive este apa care pică din cer pe una dintre proprietăți după care se scurge pe proprietatea vecină. Așadar, la ce distanţă de gardul vecinului trebuie să curgă „Picătura streșinii”. Legea de care mulţi nu au habar, însă se dau amenzi mari.
Cunoscând că apa de ploaie poate fi un motiv de ceartă între vecini, Legislația civilă autohtonă stabilește inclusiv locul în care trebuie să se scurgă apa de pe acoperișul unei case, atunci când plouă.
Astfel, în articolul 611 din Codul civil, care este denumit „Picătura streșinii”, se stabilește unde trebuie să se scurgă apele pluviale de pe acoperișul unei locuințe.
Mai exact, „proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”, după cum stipulează actul normativ.
Altfel spus, orice proprietar trebuie să se asigure că apa de ploaie se scurge de pe casa lui în propria curte, nu în curtea vecinului.
De asemenea, în Codul civil există inclusiv reguli cu privire la distanța minimă față de hotar care trebuie respectată la construcții, plantarea arborilor sau montarea ferestrelor de vedere.
În plus, în cazul construcțiilor civile, proprietarul trebuie să respecte o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar. Când vine vorba de sădirea arborilor, precum și pentru ferestrele de vedere orientate către vecin, distanța minimă este de doi metri.
Pe de altă parte, foarte multe locuințe din România nu sunt racordate la sistemul centralizat de canalizare, astfel că este nevoie să se apeleze la fosele septice. Și în acest caz legea prevede anumite distanțe care trebuie respectate când se construiește așa ceva.
Fosele septice se construiesc conform unor anumite reguli bine stabilite. Una dintre acestea specifică clar distanța pe care o fosă spetică trebuie să o aibă față de gardul vecinului.
„În situația în care nu există canalizare sau posibilitatea de racord la aceasta, se vor adopta soluții individuale de colectare și neutralizare a reziduurilor lichide, cu luarea măsurilor de protejare a mediului și sănătății”, arată articolul 33 din ordinul Nr.536.
Nu în ultimul rând, potrivit articolului 34 din lege, fosele septice trebuie construite la cel putin 10 metri față de cea mai apropiată locuință.