Realitatea acestor zile reci este că fermierii au mari probleme cu viitoarele culturi de legume. Temperaturile mici și variațiile din ultima vreme, spun aceștia, le-au afectat recolta, asta însemnând că, de exemplul, roșiile românești de primăvară își triplează prețul în piețe. Justificat sau nu prețul, cei afectați, în cele din urmă, sunt fermierii și românii cu venituri mici și care vor ajunge să-și nu mai poată permite nici măcar un kilogram de roșii.
Deși cu mari probleme, inclusiv la însămânțare, fermierii români sunt disperați în aceste zile, datorită condițiilor de vreme instabile și a valorilor termice extrem de scăzute. Unii dintre ei se plâng, spunând că nu vor avea mari reușite în acest an, iar pierderile care vor surveni vor trebui acoperite cumva, iar asta înseamnă majorarea prețului de vânzare în piețe. Conform specialiștilor din domeniu, ca urmare a acestor situații, s-a ajuns în situația în care prețul pentru roșiile românești de primăvară se triplează.
Solariile au fost supraîncălzite în această perioadă, spun fermierii, iar valorile termice scăzute nu au ajutat absolut deloc, ducând la costuri mari la energia electrică, costuri care nu vor putea fi acoperite dacă răsadurile de roșii nu vor da rod, așa cum ar fi trebuit.
Un alt aspect reclamat de fermierii români sunt subvențiile foarte mici pentru anul trecut, în comparație cu cele stabilite, cel puțin în teorie, pentru anul acesta prin programul „Tomata” care anunță pentru 2023, până la 3.000 de euro pentru fermierii români. Cu toate astea, riscul este ca roșiile românești de primăvară să își tripleze prețul în piețe.
Vezi și: Cât va costa 1 kg de roșii românești. Prețul de la tarabe va fi inaccesibil multor oameni
Dacă anul trecut sumele erau relativ mai mici, anul acesta sumele au crescut, conform ministerului, la 3.000 de euro pentru fiecare fermier, cultivator de tomate, pentru un lot de 1.000 de metri pătrați de culturi de solar sau sere dedicate culturilor de tomate.
„Vor fi mai multe fonduri pentru fermierii care se ocupă cu culturile de tomate”, spune Ministerul Agriculturii, proiectul fiind destinat pentru producția de tomate cultivate în Ciclul 1 de producție, iar termenul de depunere a cererilor este de 1 aprilie 2023, și îndeplinesc anumite condiții.
Dacă e să facem un raport al prețului, anul trecut un kilogram de roșii ajungea și la 30 de lei, iar dacă ținem cont că roșiile românești de primăvară se scumpersc, am putea ajunge să plătim până de trei ori față de anul trecut.
„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare
„Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult.”, a declarat Mircea Tatu, fermier din comuna Cochirleanca.
Deși se speră să nu se ajungă la asemenea sume exorbitante, fermierii români spun că sunt nevoiți să majoreze prețurile pentru a-și acoperi pierderile și costurile cu încălzirea solariilor în aceste ultime luni, având în vedere că roșiile românești de primăvară ar trebui scoase la vânzare undeva prin luna mai. Cu alte cuvinte, roșiile românești de primăvară își triplează prețul în piețe!