În ultimii ani, popularitatea vehiculelor electrice a crescut rapid, iar noua tendință pare să urmeze un trend ascendent. Unii susțin că așa arată viitorul – electric – și că epoca mașinilor cu motor cu ardere internă se apropie de final. Cât se rentabilă este, totuși, o astfel de investiție? Află mai jos cât curent consumi dacă îți încarci mașina electrică acasă, de două ori pe lună.
Mobilitatea electrică este unul dintre conceptele care se află în plină dezvoltare la momentul actual. În Occident, a fost de mult timp îmbrățișat. În România, de câțiva ani, capătă popularitate. Cu ajutorul mașinilor electrice, emisiile de carbon sunt reduse, specialiștii explicând că, astfel, viitorul arată mai durabil și ecologic.
Te-ai întrebat vreodată cât de rentabilă este o astfel de investiție? Analiștii în domeniu vorbesc despre economii de costuri, performanțe superioare și emisii de carbon mai mici. În articolul de astăzi ne vom axa pe problema costurilor.
Mașinile electrice necesită mai puțină întreținere decât autoturismele cu motor cu ardere internă. Există câteva aspecte problematice la capitolul cheltuieli, însă. Unul dintre ele are legătură cu consumul de curent necesar încărcării vehiculului electric, în cazul în care șoferul decide să facă acest lucru acasă.
Bineînțeles, poți să încarci mașina electrică oriunde parchezi, atât timp cât dispui de stații speciale. La nivel mondial, prețurile pentru încărcarea unui vehicul de acest fel cresc în mod neașteptat, spun analiștii. Astfel, mulți decid să încarce mașina electrică acasă, însă la finalul lunii află că au de achitat sume importante de bani.
Șoferii care vor să se încadreze în cel mai favorabil plafon de consum electricitate/preț KW/h, încărcarea mașinii electrice acasă ar putea să reprezinte o problemă, în mod deosebit în absența panourilor fotovoltaice. AutoCritica a realizat o analiză, în urma căreia a constatat:
„Dacă ai o mașină electrică cu o baterie cu capacitate de 70 kWh, două încărcări complete pe lună echivalează cu un consum de 140 kWh, adică aproape jumătate din plafonul maxim de 300 kWh pentru care prețul energiei electrice este unul decent”.
Pentru a economisi bani, dacă vrei să deții o mașină electrică, se recomandă montarea de panouri fotovoltaice, prin programul Casa Verde Fotovoltaice, în care Guvernul oferă finanțare de până la 20.000 de lei.
„Sistemul de panouri fotovoltaice pe care îl montezi trebuie să aibă capacitatea de cel puțin 3 kW. Pe teritoriul României, un sistem de panouri fotovoltaice cu o astfel de capacitate generează în medie aproximativ 4.000 kWh de energie electrică pe an, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru a acoperi integral consumul obișnuit de energie electrică al unei locuințe”, se arată într-o analiză realizată de specialiști.