Cu toții le avem pe masă, le mâncăm sau le adăugăm ca plus în preparatele culinare. Așadar, vorbim de fructe și legume. Dar, cum nu întotdeauna totul este ceea ce pare și ceea ce pare un este întotdeauna ce trebuie, aflăm despre un top în care sunt incluse cele mai contaminate fructe și legume, iar verdictul dat de specialiști nu este îmbucurător deloc.
Toți știm că fructele și legumele au aportul lor la sănătatea fiecăruia dintre noi. Nu de puține ori auzeam de la părinții noștri aceste cuvinte și, la fel, același lucru îl auzeam de la medici. Dar, conform unor noi date, verdictul specialiștilor când vine vorba de fructe și legume nu este unul îmbucurător.
Conform CNN, în „Ghidul cumpărătorului” pentru 2023 privind pesticidele din fructe și legume, cercetătorii au analizat datele de testare a 46.569 de mostre din 46 de fructe și legume, efectuate de Departamentul de Agricultură al SUA. În fiecare an, o listă rotativă de produse este testată de către personalul USDA care spală și decojesc fructele și legumele așa cum ar face-o consumatorii înainte ca alimentele să fie examinate pentru a detecta 251 de pesticide diferite.
Ceea ce a reieșit din acest studiu nu face altceva decât să confirme cele enunțate în ultimii ani atât de nutriționiști, cât și de specialiștii în domeniu, și anume folosirea unor soluții pesticide de creștere rapidă a aacestor fructe și legume, pentru câștigul imediat, dar în detrimentul sănătății consumatorilor.
În studiul realizat de americani apare și o listă care ne arată, de fapt, care sunt cele mai contaminate fructe și legume folosite de fiecare dintre noi, aproape zilnic. Specialiștii spun că 210 pesticide au fost găsite pe cele 12 alimente. Varza și muștarul conțineau cel mai mare număr de pesticide diferite, și anume 103 tipuri, urmate de ardeii iuți și de ardeii grași, cu 101.
„Unele dintre testele USDA arată urme de pesticide interzise de mult timp de către Agenția pentru Protecția Mediului.
Este nevoie de o reglementare și o supraveghere federală mult mai strictă a acestor substanțe chimice. Pesticidele sunt toxice prin concepție. ”, se arată în studiu.
Studiul enumeră cele mai contaminate fructe și legume, cele mai utilizate și, din păcate, concluzia studiului certifică încă odată temerile multora:
Vezi și: Cum să elimini pesticidele din fructe și legume. 5 trucuri geniale care te scapă de probleme
Mâncarea pentru copii făcută în casă conține la fel de multe metale grele toxice ca și mărcile cumpărate din magazine, mai arată studiul. Același raport s-a axat și pe alimentele folosite de mămici pentru bebeluși.
Acestea sunt destinate să dăuneze organismelor vii, iar această toxicitate inerentă are implicații asupra sănătății copiilor, inclusiv riscul potențial de disfuncție hormonală, cancer și afectarea creierului și a sistemului nervos în curs de dezvoltare, au declarat specialiștii unei organizații dedicate reducerii expunerii bebelușilor la substanțe chimice neurotoxice.
Multe dintre aceste fructe și legume cu niveluri mai ridicate de pesticide sunt esențiale pentru o dietă echilibrată, așa că nu renunțați la ele, spun experții. În schimb, evitați majoritatea pesticidelor alegând să consumați versiuni organice ale celor mai contaminate culturi. Deși alimentele organice nu sunt mai nutritive, majoritatea au puține sau deloc reziduuri de pesticide, spun experții.
„Dacă o persoană trece la o dietă organică, nivelurile de pesticide din urină scad rapid. Vedem acest lucru de nenumărate ori”, spun experții, conform CNN. Dacă produsele organice nu sunt disponibile sau sunt prea scumpe, se recomandă decojirea și spălarea temeinică cu apă, iar clătirea cu apă „va reduce nivelul pesticidelor.”