Falimentele bancare din SUA par molipsitoare, după ce mai multe instituții finaciare din Europa, dar și Japonia, sunt în picaj liber. Astfel, se ridică întrebarea care ar fi băncile din România care s-ar putea prăbuşi. Ce au anunțat experţii financiari.
După răsunătorul faliment al băncii americane Silicon Valley tot mai multe bănci din Europa dar și din Japonia au început să întâmpine probleme mari.
La fel s-a întâmplat și în cazul colosului elvețian Credit Suisse, care a fost salvat de la faliment în ultimul moment, astfel că situația le dă frisoane bancherilor.
Astfel, analistul economic Adrian Negrescu a explicat cum stau lucrurile cu sistemul bancar din România și care e riscul să apară probleme și în România.
Criza falimentelor bancare din Statele Unite ale Americii a trecut rapid Atlanticul și s-a extins asemenea unei pandemii, semănând panică pe burse.
Șocul a ajuns până în Elveția, patria băncilor, acolo unde s-a ajuns până la un pas de doborârea unuia dintre simbolurile sale, Credit Suisse.
Salvat cu greu, datorită sutelor de miliarde de euro pompate în ultima clipă, Credit Suisse poate fi un avertisment că situația se poate repeta oricând și oriunde, în climatul economic actual, care este tot mai precar.
Analiștii economici susțin că problemele cu care se confruntă băncile, din SUA, Europa, Canada, precum și Asia, nu sunt deloc întâmplătoare.
Totul a pornit de la modul geșit în care au fost gestionate problemele economice cauzate de pandemie.
„Era necesar să vedem o restructurare și a sistemului bancar internațional, o piață financiară globală umflată de tipărirea de bani din pandemie. Gândiți-va că în pandemie s-au tipărit vreo 8 trilioane de dolari și vreo 6 trilioane de euro. Este vorba de bani care s-au dus în piețele financiare și s-au umflat piețele în asemenea măsură încât am ajuns să vedem bitcoinul la 40.000, să vedem acțiunile unor companii crescând de 7, 8, 10 ori față de cotațiile anterioare. Ori, toate acestea nu aveau un suport din punct de vedere economic”, spune analistul Adrian Negrescu.
În România lucrurile stau un pic altfel, în contextul în care inflația este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar sistemul bancar pare încă solid.
De asemenea, băncile românești sunt mai pofitabile ca cele din Germania, Anglia și Franța. Față de alte bănci, cele din România lucrează mai mut cu statul și nu prea bagă în seamă companiile, existând astfel un grad de risc minim. Astfel, se poate concluziona că băncile din România sunt sigure.
„Cred că va ajunge criza și la noi, dar nu în sistemul bancar. Pentru că băncile de la noi sunt preocupate să împrumute statul, ăsta este principalul lor obiect de activitate.
Au o situație financiară foarte bună, gândiți-va că sunt cele mai profitabile bănci din Uniunea Europeană la noi în țară, iar investițiile riscante lipsesc din piața financiară românească”, adaugă analistul Adrian Negrescu.