21 mart. 2023 | 17:48

De câte ori se plătește fondul de rulment și unde se duc banii. În ce condiții se poate restitui

Utile
De câte ori se plătește fondul de rulment și unde se duc banii. În ce condiții se poate restitui

Asociația de proprietari a fiecărui bloc stabilește un fond de rulment, obligatoriu, conform legii. Legea 196/2018, art. 72 alin. 1 din, reglementează acest fond. Potrivit cestuia, proprietarii fiecărui apartament din acel bloc, trebuie să plătească suma stabilită de asociație. Iată așadar de câte ori se plătește fondul de rulment și unde se duc banii.

De câte ori se plătește fondul de rulment

Proprietarii apartamentelor dintr-un bloc, trebuie să plătească un fond de rulment. Orice asociație de proprietari trebuie să stabilească cuantumul unei sume, precum și cota de participare a proprietarilor, la constituirea acestui fond. Scopul acestor sume este asigurarea plăților curente.

Fondul de rulment stabilit de asociația de proprietari, poate fi folosit numai pentru a plăti facturile curente ale blocului, care corespund consumului din luna anterioară. Prin încasarea cotelor de contribuție care sunt afișate pe lunile în curs, fondul de rulment se reîntregește lunar.

Vezi și Toți românii de la bloc trebuie să știe asta. Cum plătești rapid și ușor întreținerea fără să iei contact cu administratorul, ori cu alți vecini

Când se plătește fondul de rulment

Odată cu întreținerea se plătește și fondul de rulment. Singura diferență este că se dau chitanțe separat, pentru a putea diferenția plata întreținerii de plata acestui fond.

De câte ori se plătește fondul de rulment și unde se duc banii

Frecvența plății fondului de rulment și scopul acestei plăți

Modul de calcul al fondului de rulment

Iată care este modul de calcul al Asociației de Proprietari, atunci când vine vorba de fondul de rulment, precum și care sunt lucrurile de care se ține cont:

– natura serviciului facturat, reprezentat de:

  • cheltuielile pentru întreținerea liftului
  • încălzire
  • gaze
  • electricitate
  • apă.

– numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului

– cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună, în funcție de suprafața utilă a apartamentului.

Restituirea fondului de rulment

Atunci când locuința se vinde, proprietarului apartamentului i se restituie fondul de rulment, în urma unei solicitări scrise a acestuia, adresată către Asociația de proprietari.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, articolul 72 care se referă la veniturile şi cheltuielile asociației de proprietari, prevede următoarele:

,,(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileşte astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociaţiei de proprietari, menţionat la art. 20 alin. (1).

(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.

(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanţă nominală separată.

(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.”

Citește și Informația dimineții pentru toți românii care stau la bloc: proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
Click.ro
Un avion militar rus a fost detectat în apropierea spaţiului aerian britanic. „Ursul” e cel mai mare bombardier strategic al lui Putin
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
O NOUĂ EPIDEMIE! Alertă la nivel MONDIAL
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro