Românii au foarte multe întrebări când vine vorba de momentul de pensionare. Cei mai mulți se întreabă cu ce bani vor ieși la pensie atunci când va veni momentul. Astăzi îți spunem ce pensie vei avea dacă timp de 10 ani ai primit un salariu brut de 4.000 de lei. Simulare de calcul 2023.
Valoarea pensiei pentru fiecare angajat depinde de mai mulți factori printre care salariul, contribuția la bugetul de pensii de stat, la asigurările private obligatorii…etc.
De altfel, elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul, act ce poate fi cerut de la Casa de Pensii acolo unde locuiți, după cum anunță Casa Națională de Pensii Publice.
Potrivit acestora, în prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP.
În acest fel se va proceda pentru fiecare an de activitate, după care toate aceste „punctaje anuale” se adună.
Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală pe care o are angajatul. Rezultă astfel „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l strângă de-a lungul carierei.
CNPP anunță că nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii.
În plus, la calculul pensiei de stat contează doar salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Astfel, un agajat care are un salariu brut de 4.000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, în contextul în care nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
La un salariul brut de 5.000 de lei și pensionarea în 2033, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul a contribuit doar la bugetul de pensii de stat.
Nu în ultimul rând, la un salariu brut de 6.000 de lei și pensionarea peste 10 ani, fără contribuții la pensiile private obligatorii, pensia ar urma să fie de 1.870 de lei.