Atunci când plecăm într-o excursie cu avionul, bagajele noastre trec prin mai multe filtre până ajung în cala avionului. Dar, deși aproximativ totul este automatizat, mai există un număr de angajați care au grijă ca bagajele să ajungă cu bine, și anume manipulanții de bagaje. Meseria nu este una ușoară, și ai putea crede că sunt plătiți pe măsură. Dar, ca să elucidăm această problemă, ne-am gândit să aflăm câți bani câștigă pe lună un manipulant de bagaje la Aeroportul Otopeni.
Aparent ar putea părea simplu să faci ceea ce fac acești angajați ai aeroporturilor din toată lumea. Manipulatorii de bagaje transferă bagajele din zonele de înregistrare în zonele de plecare.
Aceștia se asigură că bagajele ajung în avionul potrivit, mută bagajele în și din cala aeronavelor folosind camioane, încărcătoare de marfă și sisteme de transport și depozitează marfă în depozite.
Deși mulți ar crede că acești angajați aparțin unei linii aeriene care operează pe aeroport, de fapt, în calitate de manipulant de bagaje, aceștia lucrează la aeroport, încărcând și descărcând bagaje și mărfuri din aeronave.
Principalele lor responsabilități constau în încărcarea și descărcarea bagajelor în zborurile care pleacă și în cele care sosesc, iar salariile pe care aceștia le primesc vin din partea aeroporturilor, nu de la liniile aeriene.
În general, viitori angajați ca manipulant de bagaje nu are nevoie de cine-știe-ce pregătire. Nu există multe cerințe pentru a deveni manipulator de bagaje la o companie aeriană. Potrivit AirlineJobFinder.com, viitorii manipulatori de bagaje de linie au nevoie doar de o diplomă de bacalaureat sau echivalent.
Vezi și: Se solicită reluarea zborurilor spre Belgia, Germania, Austria și Elveția. Care este situația acum
Experiența anterioară nu este adesea necesară, dar poate fi preferată. Lucrul ca manipulant de bagaje este foarte solicitant din punct de vedere fizic și necesită ridicarea unor greutăți de până la 70 de kilograme sau mai mult.
Acest lucru trebuie făcut rapid și eficient pentru perioade de timp îndelungate. De asemenea, candidații au nevoie de un permis de conducere valabil și de un cazier auto curat. Vârsta minimă pentru a deveni manipulant de bagaje este, de obicei, de 18 ani.
Având aceste date în minte te-ai putea gândi că salariile acestor angajați sunt relativ mari, dar în realitatea nu este chiar așa. Conform platformelor de recrutare din piața muncii din România, un viitor angajat ca manipulator de bagaje va câștiga între 3.400 și 3.800 de lei net, având și sporurile plătite.
Așadar, dacă te gândești să devi manipulator de bagaje într-un aeroport, de ce nu? Singura problemă este ca va trebui să lucrezi în ture, având în vedere că aeroporturile au aproape permanent curse.