Laszlo Boloni nu este de acord cu faptul că meciul Sepsi – FC U.Craiova, oprit din cauza scandărilor xenofobe, se va rejuca. Fostul selecționer al naționalei României este convins că nu a fost respectată legea și spune că tocmai cel care a greșit a avut câștig de cauză. Antrenorul de etnie maghiară a explicat și de ce a susținut așa-zisului Ținut Secuiesc la un Campionat Mondial al minorităților.
Laszlo Boloni a jucat la ASA Târgu Mureș și la Steaua și a câștigat cu echipa din Ghencea Cupa Campionilor Europeni. A fost chiar selecționerul naționalei României, iar în Ungaria nu a antrenat niciodată deși este etnic maghiar, iar de ziua lui i-a transmis un mesaj de felicitare chiar Viktor Orban, premierul guvernului de la Budapesta.
Antrenorul lucrează acum la Metz în liga a doua franceză, dar a urmărit cu mare atenție cazul Sepsi – FC U.Craiova 1948. Meciul a fost oprit din cauza scandărilor xenofobe, iar Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis ca formația din Sfântu Gheorghe să câștige duelul la „masa verde” cu 3-0. Comisia de Recurs a decis rejucarea.
„Legea este importantă. Și nu legea Craiovei sau legea lui Sepsi. Legea Federației și regulamentul arbitrului. Ăla a fost respectat sau nu a fost respectat? Așa cred că e normal. Arbitrul a greșit cu ceva? Știi foarte bine că a fost o manifestare stupidă din partea unui grup de spectatori.
Avertismentul arbitrului, cele 10 minute când jucătorii au intrat la cabine, prin care a transmis suporterilor: «Să nu continuați așa, pentru că poate să fie grav!»”. Este de neînțeles că s-a continuat. Ce făcea conducerea Craiovei în această perioadă? Sper că nu aștepta ca Dioszegi să meargă la craioveni… Deci, hai să fim calmi!”, a declarat antrenorul lui Metz.
Boloni este convins că gruparea din Bănie a fost în culpă, dar acum are șanse de a lupta pentru un loc în play-off.
„S-a făcut o atmosferă în care s-a prezentat într-un rol de victimă tocmai cel care a făcut porcăria. Pentru că este o porcărie bună pentru extremiști, nu pentru fotbal. Nu pentru oameni inteligenți. Marea mea mirare este că au făcut tam-tam și câțiva oameni pe care îi cunosc.
Minoritatea maghiară poate accepta anumite lucruri, pentru că noi vrem să trăim acolo, noi suntem acolo, vrem să fim respectați la fel ca alții. Nu înțeleg nedumerirea unora: «Ooo, dar ce se întâmplă?!». Ce se întâmplă? Să se aplice regulamentul!”, a mai spus Boloni.
Laszlo Boloni abordat și un subiect controversat: investițiile guvernului maghiar în fotbalul românesc, doar la echipe din zone unde maghiarii sunt majoritari, dar și faptul că a susținut o echipă a așa-zisului Ținut Secuiesc la un Campionat Mondial al minorităților.
„Ce e rău în asta? Uite, eu ce știu este că Adrian Rus a jucat la Sepsi, la Academia Puskas, la Videoton, este internațional român și joacă în Italia.
La fel, Ținutul Secuiesc. Presa a scris că ați susținut echipa de fotbal a Ținutului Secuiesc la Campionatul Mondial al minorităților.
Pentru mine nu e nicio problemă. Este un Campionat Mondial neoficial. Mă bucur că am fost acolo. Este o sărbătoare extraordinară a diferitelor culturi. Am auzit niște imnuri pe care nu le mai auzisem. Am văzut niște grupuri de spectatori cu dansurile lor folclorice. Rămâne o amintire deosebit de frumoasă.
Nu e aceeași presiune la Mondialul organizat de FIFA, dar să vezi secuiul dansând cu ăla care vine din nu știu ce trib din Africa, e ceva deosebit de frumos. Și între ei nu este nicio problemă. După meci beau o țuică sau o bere. Este o sărbătoare. Pe urmă, secuiul merge acasă și lucrează pentru a avea un trai cât se poate de bun”, a mai spus Boloni.
Fostul fotbalist a jucat 102 partide în echipa națională a României și a participat cu echipa condusă de Mircea Lucescu la Campionatul European din anul 1984. În perioda comunistă i se spune Ladislau Boloni sau Loți Boloni.