Românii care locuiesc la curte trebuie să știe că se pot alege cu amenzi drastice dacă încalcă anumite prevederi legale. Mulți habar nu au de aceste prevederi, însă amenda este de până la 20.000 de lei pentru cei care fac asta în propria curte. Care este legea despre care puțini români au habar.
Odată cu venirea primăverii românii obișnuiesc să facă curățenie în curte. În această perioadă se taie vița, se curăță pomii, se îngrijește grădina…etc.
Astfel, majoritatea românilor obișnuiesc să ardă resturile de la viță și de la celelalte operațiuni pe care le fac. Aceasta este cea mai mare greșeală.
Garda de mediu a anunțat de curând că se dau amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale în propria curte.
Cu această ocazie, Garda de Mediu reamintește cetățenilor că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi de acest tip.
Astfel, românii trebuie să se gândească bine înainte de a da foc gunoaielor vegetale strânse.
Este vorba de legea compostului, care este în vigoare de mai bine de doi ani. Conform acestei legi, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale.
De asemenea, cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. Mai precis, pentru persoanele fizice amenda maximă poate fi de 800 lei, în timp ce pentru firme sancțiunea varază între 10.000 și 20.000 de lei.
În plus, sancțiunile se aplică și pentru arderea resturilor vegetale pe domeniul privat, precum și pentru cele de pe domeniul public. De asemenea, Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile celor care au încălcat Legea.
„Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, a informat Garda de Mediu.
Trebuie reamintit că românii care locuiesc la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.