Roșia sau tomata este una dintre ele mai populare alimente și este consumată des de foarte mulți români. Însă când vine vorba de a decide dacă roșia este legumă sau fruct, există o dezbatere intensă pe acest subiect. În materialul care urmează, vă arătăm ce este, de fapt, roșia!
Sunt multe persoane care nu știu să facă diferențe între fructe și legume, de aceea unii cred că roșiile sunt fructe, deoarece au gustul și textura dulce. Alții, în schimb, sunt de părere că roșiile sunt legume, pentru că sunt folosite în salate, supe și alte preparate culinare. La prima vedere, roșia este, fără doar și poate, o legumă, însă lucrurile stau cu totul diferit. Așadar, haideți să vedem dacă roșia este, de fapt, legumă sau fruct!
Roșia este denumită științific Solanum lycopersicum și face parte din familia solanaceae, originară din America Centrală și de Sud. În Europa a ajuns abia în secolul XVI, în țări precum Spania, Portugalia și Italia. La noi în țară, roșia a ajuns să fie cultivată abia după secolul XVIII.
Dacă nu știați până acum, roșia este o plantă perenă și este apropiată din punct de vedre genetic cu vânăta, ardeiul sau cartoful. Poate ajunge până la 3 metri înălțime, iar frunzele roșii sunt lungi și cu margini serate. În plus, există în jur de 4000 de soiuri de roșii pe tot globul. Pentru că sunt ușor de cultivat, majoritatea oamenilor aleg să le crească în propria grădină. Majoritatea roșiilor sunt de culoare roșie, însă există și roșii negre, maro, mov, portocalii, roz sau chiar verzi.
De asemenea, cele mai cunoscute soiuri sunt: roșiile cherry, prunișoare, inimă de bou, beefsteak, roșiile galbene, verzi, negre, roșiile tip curmală sau cele cherry roma.
De-a lungul timpului au existat numeroase discuții pe tema dacă roșia este legumă sau fruct. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Acest lucru se datorează faptului că roșia are semințe, dar se și dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Din aceeași categorie fac parte și castraveții, dovlecelul sau vinete, care din punct de vedere botanic, sunt tot fructe.
Un botanist va spune întotdeauna că roșia este un fruct, datorită caracteristicilor fiziologice ale plantei. Drept urmare, tomatele sunt clasificate drept fructe deoarece conțin semințe și cresc din floarea plantei de tomate.
Pe de altă parte, un bucătar sau un nutriționist va clasifica roșia drept o legumă. Și asta datorită faptului că aceasta poate fi consumată în diverse preparate culinare sărate. Gustul roșiilor este similar cu cel al legumelor și nu cu cel al fructelor.
În anul 1893, Curtea Supremă din SUA a decis că roșiile trebuie considerate legume pe baza criteriilor sale culinare. Drept urmare, în SUA, roșia este, de fapt, o legumă.
Și la noi în țară, tomata este considerată o legumă. Acest lucru se datorează faptului că culturile de roșii sunt asimilate altor culturi de legume crescute în sere sau solarii.
Roșia este un aliment gustos pe care îl folosim mai ales în timpul verii, însă puțini știu detalii despre această tomată. Iată câteva curiozități fantastice despre roșii: