14 mart. 2023 | 15:19

Care este pluralul cuvântului soare. Mulți români greșesc. Aceasta este forma corectă

Diverse
Care este pluralul cuvântului soare. Mulți români greșesc. Aceasta este forma corectă
Care este pluralul cuvântului soare

Care este pluralul cuvântului soare? Această întrebare ne dă de cap multora dintre noi. În materialul care urmează vă vom arăta dacă într-adevăr are sau nu formă de plural steaua cea mai importantă a sistemului nostru solar!

Care este forma de plural a cuvântului soare

Soarele este sursa de energie cea mai importantă care domină sistemul nostru solar, având 99,9% din materie din întregul sistem solar. Totodată, soarele este corpul ceresc central, ținut de gravitație și modelat de un câmp magnetic, în jurul căruia se învârte Pământul și celelalte planete.

Atunci când ne referim la soare din punct de vedere gramatical, acest cuvânt face parte din clasa substantivelor a căror semnificație face referire la cuvintele de bază, precum vânt, soare, ploaie etc.

Cuvântul „soare” este unul dintre puținele cuvinte în limba română care ne poate pune în dificultate, mai ales când trebuie să vorbim despre forma lui de plural.

Conform specialiștilor, soare provine din latinescul „solem”. Cuvântul soare este folosit adesea în multe expresii de zi cu zi în limba română, cum ar fi „merge la soare”, care înseamnă, de fapt, „du-te la soare”.

În plus, acest cuvânt este de gen masculin! Așadar, forma sa derivată de plural este „sori”, atunci când vorbim despre soare în sens metaforic. În caz contrar, cuvântul soare va arăta articulat – soarele, iar la plural dativ- sori.

Drept urmare, în limba română, pluralul cuvântului „soare” este tot „soare”. Acest cuvânt este scris la fel la singular și plural și se pronunță identic.

Soarele, cea mai importantă stea din univers

De mii de ani, oamenii de știință studiază Soarele, cea mai apropiată stea de Pământ și, totodată, cel mai mare obiect din Sistemul Solar. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de Soare, mai ales de aspectul său. În trecut, maiașii îl numeau Kinich Ahau, pentru civilizația din Valea Indusului era Surya, în Egiptul antic era cunoscut ca Ra, în timp ce pentru daci era cunoscut drept Dzio.

Soarele este situat la o distanță de aproximativ 27.000 de ani-lumină de centrul galaxiei. Acesta, împreună cu întreg Sistemul Solar, completează o orbită în jurul centrului galactic într-o perioadă cuprinsă între 220 și 250 de milioane de ani.

  • Soarele se deplasează cu o viteză de 136,7 mile pe secundă.
  • Soarele se află la 24 000 – 26 000 de ani lumină distanță de centrul galactic și are nevoie de 225-250 de milioane de ani pentru a finaliza o orbită a centrului Calea Lactee.
  • Și-a început ciclul de viață ca toate celelalte stele, ca un nor de gaz numit Nebuloasă. La început, gazul și praful care au creat Soarele nostru ar fi fost sub forma unui nor dens.
  • Are o vârstă de aproximativ 4,6 miliarde de ani.
  • Distanța de la Pâmânt la Soare este de 150 de milioane de km.
  • Diametrul Soarelui este de 1.392.684 km și greutatea de 1.989 x 1030 kg;
  • Temperatura la suprafața Soarelui atinge 5.505 grade Celsius, iar în mijlocul acestui corp ceresc temperatura ajunge la 13.600.000 de grade Celsius.
  • Este de 330.000 mai greu decât Pământul, fiind responsabil pentru 99.86% din masa Sistemului Solar.

Nu am putea supraviețui fără Soare

  • Soarele este doar una dintre cele 100 de miliarde de stele din galaxia noastră.
  • Viața pe Pământ nu ar fi posibilă fără Soare.
  • Se află la circa 25.000 de ani lumină față de centrul galaxiei.
  • Soarele este alcătuit din 72% hidrogen, 26% heliu și 2% alte elemente, precum oxigen, azot, magneziu, fier și carbon neon.
  • Lumina Soarelui călătorește 8 minute și 20 de secunde până să ajungă pe pământ.
  • Pierde 5 tone în fiecare secundă.
  • Densitatea materiei din nucleul Soarelui este de 150 de ori mai mare decât apa.
  • Pe o insulă din Norvegia, soarele strălucește continuu timp de 3 luni și jumătate.
  • Dacă soarele nu ar mai emite căldură, oceanele ar îngheța și oamenii ar muri înghețați.

Citește și: Laserul galactic care a fost descoperit acum de o echipă de cercetători. La ce distanță de Pământ se află

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro