Telescopul Hubble ne-a dezvăluit recent o imagine cosmică fascinantă. Nebuloasa din imagine este rezultatul morții unei imense stele, de 20 de ori mai mare decât Soarele.
Imaginea surprinsă de la o distanță de 2.100 de ani lumină de Pământ este uimitoare din multe considerente. Nebuloasa este rezultatul morții unei gigantice stele, estimată a fi avut o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele. Cantăți uriașe de materie au fost aruncate în spațiu și gaze rotindu-se în spirale sunt tot ce a mai rămas la 10.000 de ani de când steaua a detonat într-o explozie care ar fi exterminat totul în calea ei.
Nebuloasa Voalul este o fărâmă de supernovă, parte din ce a rămas după explozia ei. Imaginea este în realitate o nouă versiune a aceleiași fotografii surprinse de specialiștii NASA în urmă cu șase ani. Acum, procesarea suplimentară a datelor primare de la Hubble a oferit oamenilor de știință o vedere detaliată asupra valurilor de gaze.
„Pentru a crea această imagine colorată, instrumentul Wide Field Camera 3 de pe Hubble a utilizat cinci filtre diferite. Noile metode de post-procesare au aprofundat în continuare detaliile emisiilor de oxigen dublu ionizat (reproduse în albastru), hidrogen ionizat și nitrogen ionizat (în roșu). (…) Nebuloasa Voalul este porțiunea vizibilă a Buclei Lebăda din apropiere, o rămășiță de supernovă formată acum aproximativ 10.000 de ani prin moartea unei stele masive.
Steaua – cu o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele – a trăit repede și a murit tânără, dându-și viața într-o eliberare cataclismică de energie. În ciuda violenței stelare, undele de șoc și resturile supernovei au sculptat Nebuloasa Voalul cu contururile ei delicate de gaz ionizat – creând o scenă de surpinzătoare frumusețe astronomică”, a explicat NASA.
Astfel de nebuloase reprezintă un pas din existența stelelor și planetelor. În cele din urmă, toate gazele se vor strânge în aglomerări tot mai compacte. Alături de praf și alte materiale, ele vor putea deveni sisteme planetare noi. Pentru asta, însă, trebuie să treacă miliarde de ani, potrivit BGR.com.
Nebuloasa Voalul, cunoscută și ca Nebuloasa Vălul sau NGC 6992/6995 roi Caldwell 33/34, este un rest de supernovă din constelația Lebăda. Se află la 1.470 de ani lumină distanță de Pământ. Rază: 50 de ani lumină; magnitudine 7 și coordonate AD 20h 45m 38s | Dec. +30° 42′ 30″.