Unul din cele mai dezbătute subiecte, cu o tentă politică clară, sunt pensiile speciale. Ieri Adrian Câciu anunța că, în cele din urmă, pensiile speciale vor fi reindexate și recalculate, ceea ce a pus din nou pe jar spetrul politic și, bineînțeles, beneficiarii acestor sume imense. Puțini sunt cei care ști cu exactitate câți bani plătește Statul pentru pensiile speciale din România, iar la un simplu calcul observăm că suma este uluitoare.
Această afirmație îi aparține ministrului de Finanțe Adrian Câciu, iar asta a determinat o parte din spectrul politic să strâmbe din nas. În cele din urmă, așa cum scriam și ieri, aceste modificări erau necesare și mandatorii, ca urmare a semnării planului de redresare PNRR, iar decizia anunțată de ministrul Adrian Câciu nu ar fi trebuit să ia pe nimeni prin surprindere:
„Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. România are bani, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani.
PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face.”, a precizat ministru de Finanțe, Adrian Câciu, la „Ora Guvernului”.
Deși pasată mai departe responsabilitatea către Ministerul Muncii, decizia de a micșora aceste pensii, mai exact pensiile de serviciu, acestea fiind acordate într-un quantum extrem de mare magistraților români, în cele din urmă va trebui realizată, având în vedere condițiile impuse de Comisia Europeană, cea care finanțează PNRR, și recomandările Băncii Mondiale, care de fapt sunt norme cu caracter obligatoriu.
Dar se impune o anume întrebare, „câți bani plătește Statul pentru pensiile speciale din România?”, iar răspunsul nu o să-i mulțumească mai ales pe acei pensionari români cu pensii extrem de mici, dar cu ani grei de muncă în spate.
Vezi și: Veste importantă despre pensiile speciale în România. Anunțul ministrului Muncii
Așa cum relatam și ieri, conform unor statistici clare, în România există aproximativ 180.000 beneficiari de pensii speciale, iar sumele sunt acordate unei ponderi de 3% din numărul total de pensionari. Conform datelor statistice ale Ministerului de Finanțe, sumele sunt calculate ca un procent, între 65% și 85%, din venitul mediu obținut în ultima lună sau în ultimele 6 sau 12 luni înainte de pensionare, calculat în funcție de categoria profesională. Din acel număr aproximativ 10.000 de persoane primesc sume fabuloase, vorbind aici de aproximativ 1,5 miliarde de lei pe an, bani acordați din banii publici colectați de la angajații activi din piață.
Ca un exemplu, luna precedentă statul român a plătit 10.198 de pensii speciale pentru cel puțin șase cateorii de pensionari, după cum urmează:
Total: 122,796 milioane de lei
Deși la acest moment statul român este îndatorat extrem de mult, iar banii împrumutați au fost folosiți doar pentru plata datoriilor sociale, inclusiv a acestor pensii speciale, restul populației trăiește cu un salariu minim pe economie majorat la 3.000 de lei brut, iar pensionarii români din sistemul de pensii trăiesc de pe o zi pe alta. Asta este realitatea din aceste zile.