09 mart. 2023 | 15:05

Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește

Economic
Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește
Rata inflației și efectele sale asupra dobânzilor bancare

Veste tristă pentru românii cu rate la bancă! Ultimele zile au adus noi detalii referitoare la dobânzile practicate de băncile comerciale din România, iar informațiile sunt o veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Experții bancari trag semnale de alarmă, spunând că ceea ce se întâmplă, mai ales cu IRCC, este cumplit pentru oameni, încercând să anticipeze cu cât vor mai crește dobânzile, ca urmare a modificării IRCC și ROBOR.

Rata inflației și efectele sale asupra dobânzilor bancare

Deși BNR încearcă prin diferitele măsuri specifice să țină sub control rata inflației, efectele acestor ultime creșteri se regăsesc în valoarea dobânzilor practicate de băncile comerciale din România. De fapt, această practică este unealta majorității băncilor centrale naționale, mai ales atunci când ratele inflaționiste ajung la cote mari.

Mai pe înțelesul tuturor, inflația poate avea un impact asupra ratelor dobânzilor, deoarece rolul băncilor centrale este de a ține sub control inflația. Ratele dobânzilor și inflația tind să evolueze în aceeași direcție, mai ales atunci când inflația crește, iar băncile vor majora ratele dobânzilor pentru a încuraja oamenii să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult.

Pe de altă parte, în afară de inflație, mai sunt și alte forțe care determină modificări ale ratelor dobânzilor, iar rata dobânzii reprezintă, de fapt, costul de împrumut al banilor. Sau, pe de altă parte, este compensația pentru serviciul și riscul de a împrumuta bani.

În ambele cazuri, aceasta menține economia în mișcare, încurajând oamenii să se împrumute și să cheltuiască. Dar ratele dobânzilor în vigoare se schimbă mereu, iar diferitele tipuri de împrumuturi oferă rate ale dobânzii diferite.

Dacă sunteți un creditor, un împrumutător sau ambele, este important să înțelegeți motivele acestor schimbări și diferențe. De asemenea, acestea au un efect puternic asupra comerțului cu metale rare, inclusiv asupra acțiunilor de argint.

Vezi și: Cât a ajuns să plătească un român rata lunară pentru un credit de 50.000 de euro. Suma e revoltătoare!

Ceea ce trebuie să înțelegem este că ratele dobânzilor sunt determinate de cerere și ofertă. Nivelul ratelor dobânzilor este un factor al cererii și ofertei de credite. Cu alte cuvinte, o creștere a cererii de bani sau de credite va duce la creșterea ratelor dobânzilor, în timp ce o scădere a cererii de credite le va reduce. Procesul este și invers, cu cât există o creștere a ofertei de credite, aceasta va reduce ratele dobânzilor, în timp ce o scădere a ofertei de credite le va crește.

O creștere a sumei de bani pusă la dispoziția împrumutaților crește oferta de credite. De exemplu, atunci când deschideți un cont bancar, împrumutați bani băncii, iar în funcție de tipul de cont pe care îl deschideți, fie un certificat de depozit va reda o rată a dobânzii mai mare decât un cont curent, cu care puteți accesa fondurile în orice moment, banca poate folosi acei bani pentru activitățile sale comerciale și de investiții. Cu alte cuvinte, banca poate împrumuta acei bani altor clienți.

Cu cât băncile pot împrumuta mai mult, cu atât mai multe credite sunt disponibile pentru economie. Și, pe măsură ce oferta de credite crește, prețul împrumutului, dobânda, scade. Creditul disponibil pentru economie scade pe măsură ce debitorii decid să amâne rambursarea împrumuturilor lor.

De exemplu, atunci când decideți să amânați plata facturii de luna aceasta a cardului de credit până luna viitoare sau chiar mai târziu, nu numai că măriți valoarea dobânzii pe care va trebui să o plătiți, dar diminuați și valoarea creditului disponibil pe piață. Acest lucru, la rândul său, va crește ratele dobânzilor în economie.

Vezi și: Suma lunară pe care o pierd pensionarii din România din cauza inflației. Degeaba s-a mărit punctul de pensie

Băncile comerciale românești dau o veste tristă pentru românii cu rate la bancă

Plecând de la mecanismele explicate anterior, vom putea înțelege, relativ mai ușor, noile modificări anunțate de bănci, acestea venind, din păcate, ca o veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Toată lumea știe că dobânzile sunt calculate pe baza a doi indici, ROBOR, în general cel la trei luni, care este un indice fix de calcul, și IRCC, care este un indice de calcul variabil.

Dacă în cazul primului, BNR este cel care stabilește procentul valoric, iar astăzi, 9 martie, era menținut pentru ROBOR la trei luni la 6,93%, în cazul celui de-al doilea, IRCC, acesta este ținut sub observație de BNR, dar este calculat de bănci, iar faptul că este unul variabil pune mari probleme românilor cu rate la bancă care au decis în ultimii doi ani, de frica creșterii ROBOR, fie să-și transfere creditele pe o dobândă calculată prin IRCC, fie au ales creditele directe pe baza acestui indice.

Vezi și: Vestea începutului de an pentru românii cu rate la case. Ce se întâmplă cu ROBOR şi IRCC

Problema în aceste zile ste că IRCC, indicele variabil, a crescut vertiginos la 4%, iar datele din piață arată că va crește, cel puțin, până în trimestrul trei din acest an, ajungând și posibil depășind valoarea ROBOR. Efectul, lesne de înțeles, este creșterea valorii dobânzilor practicate de toate băncile din România, asta însemnând sume mai mari de plată pentru românii cu rate la bancă.

În condițiile în care statul nu va mai interveni în controlul acestor indici, există toate șansele ca IRCC să ajungă la o valoarea record de peste 6%, ceea ce va pune o și mai mare presiune pe românii cu rate la bancă. Cu alte cuvinte asistăm la o creștere exponenținală, de exemplu la un credit de 250.000 de lei, valoarea de creștere a dobânzii ajunge undeva la 800 de lei în plus, lunar, pentru acest credit. Ironia face că BNR a recomandat recent ca românii cu rate la bancă, calculate pe baza IRCC să treacă, din nou, la creditele cu bază de calcul ROBOR. Dar, cum nimic nu este sigur în această piață, nici siguranța dată de BNR, referitoare la ROBOR, nu mai este o garanție.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac o schimbare radicală de look. Vor fi de nerecunoscut.
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro