De ceva timp, prin mai toată România, românii pot vedea muncitori străini robotind pe șantiere, prin brutării, magazine sau shaormerii. De regulă, cei care vin să muncească în țara noastră au condiții mai proaste de trai acasă. Cât te costă să aduci un nepalez în România. Un angajator român a povestit tot: „M-a sunat să-l iau înapoi la lucru”.
Nu este ușor să aduci muncitori din străinătate pentru a-i pune să muncească în România. Cei care se încumetă trebuie să plătească costuri mari către stat, salarii, să le asigure cazare și masă, în timp ce timpii de așteptare sunt unii mari.
În afară de astea, angajatorii români pot rămâne cu ochii în soare, pentru că odată ajunși în România mulți dintre muncitori fug în Vest, unde sunt salariile și mai bune.
În unele cazuri, muncitorii străini au ales să fugă din cauza condițiilor care le-au fost puse la dispoziție.
Lakpa este în România de aproape șapte ani. Între timp și-a adus și familia, soția și cei doi copii, iar acum a devenit liderul comunității de nepalezi din țara noastră. Bărbatul spune totul despre plecările ilegale ale muncitorilor care vin din Asia.
„Am câțiva prieteni din Nepal care au plecat de aici în mod ilegal, care au fugit din România în alte țări. Ei câștigă mai mulți bani în țările din Schengen decât în România, bani prin muncă la negru”, spune Lhakpa Tenji Lama, muncitor din Nepal, potrivit stirileprotv.ro.
Un angajator din România cheltuie aproximativ 700 de euro pentru a aduce în țară un lucrător din afara UE. Banii se duc pe taxele către instituții, traducerile și legalizările, precum și onorariul pentru agenția de recrutare. În afară de această sumă se adaugă salariul muncitorului, în jur de 500 de euro, precum și cazarea, și mâncarea.
„De exemplu, eu acum am adus chiar oameni în luna decembrie, trebuia să vină pentru mine personal 15 oameni. Din aeroport, din București, au fugit. Deci nu au apucat să ajungă la mine la fabrică, din aeroport. Am un angajat care a fugit acum o lună singur, din Italia m-a sunat ca să-l iau înapoi la lucru, că moare de foame pe stradă”, spune Al Dabeek Kamal, angajator.
Astfel, unii străini aleg să vină să muncească în România doar pentru a putea să fugă în țările din Vest. Există grupări speciale care încearcă să-i convingă să se mute în țări precum Italia, Germania, Marea Britanie…etc.