Poate vi s-a întâmplat ca uneori să aveți senzația că ați văzut proverbialul iepuraș în nori într-o zi caldă de vară, sau fața unui clovn într-o pată de noroi pe capota mașinii. Vederea unor obiecte sau modele familiare în obiecte sau modele care altfel ar fi aleatorii sau fără legătură se numește pareidolie. Este o formă de apofenie, care este un termen mai general pentru tendința umană de a căuta modele în informații aleatorii. Toată lumea o experimentează din când în când. Se pare că un astfel de moment l-a trăit o femeie când a tăiat o varză în două, iar specialiștii spun că poate fi primul caz de pareidolie de faţă a unui extraterestru.
O femeie a rămas complet uimită după ce a observat ceea ce părea a fi un extraterestru în interiorul verzei sale. Mirjana Mohenski pregătea o salată pentru copiii ei, dar a văzut figura misterioasă când a tăiat o varză roșie, iar surpriza i-a provocat spaima vieții ei.
În multe supermarketuri, britanicii se chinuie să pună mâna pe produse de bază, precum roșiile și castraveții, dar această situație i-a oferit Mirjanei un cu totul alt coșmar pentru care să-și facă griji. În interiorul verzei apare o figură care arată exact ca un extraterestru, iar postarea mamei pe rețelele de socializare i-a făcut pe mulți alții să se simtă înfricoșați de figura misterioasă, conform celor de la Mirror.
Leguma, după cum se poate vedea și în poză, pare să prezinte un personaj înfricoșător cu brațele ridicate. De asemenea, pare să aibă ochi pătrunzători, ceea ce multora li s-a părut foarte asemănător cu un extraterestru. Mirjana a crezut că arată ca un marțian, dar, cu toate acestea, fiul ei nu a fost atât de sigur. Deși a fost de acord că este un pic ciudat, el a spus că arată mai degrabă ca o figură din mitologia greacă. „Este atât de înfricoșător. Fiul meu a crezut că este Medusa”, a explicat femeia.
Vederea celebrului om pe Lună sau a canalelor de pe Marte sunt exemple clasice din astronomie. Capacitatea de a experimenta pareidolia este mai dezvoltată la unele persoane și mai puțin la altele. Fenomenul de pareidolie este un fenomen psihologic care îi face pe oameni să vadă modele într-un stimul aleatoriu, iar acest lucru îi determină adesea pe oameni să atribuie obiecte cu caracteristici umane. De obicei, acest lucru se simplifică la oamenii care văd fețe în obiecte în care nu există una.
Psihologii susțin că fenomenul de pareidolie a fost avantajos pentru strămoșii noștri, explicând că acest fenomen i-a ajutat să supraviețuiască. Motive pentru aceste argumente spun că bebelușii au mai multe șanse de a fi îngrijiți dacă experimentează pareidolia, iar astronomul Carl Sagan susține că: „Acei copii care, acum un milion de ani, nu au fost capabili să recunoască un chip au zâmbit mai puțin, au avut mai puține șanse să câștige inimile părinților lor și mai puține șanse să prospere”.
Prin urmare, s-ar putea susține că această supraviețuire a permis pareidoliei să se transmită din generație în generație. Un alt motiv al acestor argumente este protecție împotriva prădătorilor. Era mai sigur pentru strămoșii din care am evoluat să presupună că văd o față, chiar și acolo unde nu există, explică psihologii.
Într-un alt articol scris de redacția Playtech, se explică concret care sunt mecanismele acestui fenomen, după cum spuneam, des întâlnit, mai ales la acele persoane care sunt sensibile la anumite credințe religioase, și nu numai.
Conform psihologilor, se presupune adesea că persoanele care sunt mai religioase sau care cred în supranatural sunt mai predispuse la pareidolie. Studiile arată că persoanele nevrotice și persoanele cu stări negative sunt mai predispuse la pareidolie.
Motivul pare a fi faptul că aceste persoane sunt în alertă mai mare de pericol, deci sunt mai predispuse să observe ceva care nu există. Femeile par a fi mai predispuse să vadă fețe acolo unde nu există. Acest lucru poate fi legat de faptul că ele au o capacitate mai bună de a recunoaște emoțiile prin descifrarea expresiilor faciale.
Ca o idee de final, pareidolia este adesea explicația logică pentru majoritatea observațiilor religioase sau OZN. Acest lucru a dus la o mulțime de bani schimbând ideile unor credincioși, care susțin că aceste apariții sunt dovezi. În 2004, un sandviș cu brânză vechi de zece ani a fost vândut cu 28.000 de dolari pe eBay, deoarece se credea că are imaginea Fecioarei Maria arsă pe el. Așadar, în concluzie, oricine ai fi, orice ai face, poți experimenta pareidolia, și nu ar trebui să te simți șocat, este doar instinctul străvechi de supraviețuire care intră în acțiune.