Banca Națională a României a emis bancnote în lei vechi românești în 6 segmente diferite, inclusiv bancnota de 100.000 de lei vechi românești, avându-l pe Nicolae Grigorescu ca personalitate emblematică. Această bancnotă face parte din seria bancnotelor în lei vechi românești pe care Banca Națională a României a început să o emită în anul 2001, ulterior fiind retrasă din circulație în 2005, și care astăzi este bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet.
Bancnota de 100.000 lei (una sută mii lei) are imaginea lui Nicolae Grigorescu, unul din marii pictori români ai generației sale și, în afară de efigia acestuia, pe bancnotă se regăsește și textul „Banca Națională A României”. La momentul emiterii sale, BNR lua decizia de a o produce dintr-un material polimer, fiind emisă în doi ani consecutivi, 2001 și 2002.
Cât despre personalitatea aflată pe această bancnotă, Nicolae Grigorescu, acesta a fost unul dintre fondatorii picturii românești moderne, a fost, de asemenea, și scriitor. Marele pictor avea să se nască la Pitaru, județul Dâmbovița, după aceea, în anul 1843 familia s-a mutat la București.
La o vârstă fragedă Nicolae Grigorescu a devenit ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek și a creat icoane pentru biserica din Băicoi și mănăstirea Căldărușani. Una din marile sale opere avea să se întâmple între 1856 și 1857, când acesta a pictat biserica mănăstirii Zamfira, din județul Prahova, iar în 1861 biserica mănăstirii Agapia.
Fiindu-i recunoscute abilitățile și potențialul, cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, marele pictor va primi o bursă pentru a studia în Franța, la Paris, unde a frecventat atelierul lui Sébastien Cornu, și l-a avut ca și coleg pe marele pictor francez Pierre-Auguste Renoir.
La 18 ani de la retragerea din circulație regăsim bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet, avându-l pe Nicolae Grigorescu, așa cum spuneam, ca personalitate reprezentativă. Colecționarul spune că vinde bancnota, care se află în condiții fizice nu foarte bune, având urme de uzură, cu nu mai puțin de 5.000 de lei, făcând precizarea, totuși, că suma este negociabilă și le este destinată doar colecționarilor.
Până la ora la care scriem aceste rânduri nu știm dacă resepctivul colecționar a vândut sau nu bancnota, dar cert este că, dacă o ai prin casă, și tu ai putea deveni fericitul posesor al unei sume considerabile, dacă te gândești să o vinzi.
Cât despre marele pictor, ca o idee de final, până în anul morții sale, 1907, marele Grigorescu avea să lucreze enorm de mult, iar recunoașterea sa a venit încă din timpul vieții, mai ales în marile galerii de artă ale lumii.