01 mart. 2023 | 11:02

Bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. E românească, mulţi o doresc pentru colecţie

Diverse
Bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. E românească, mulţi o doresc pentru colecţie
Banca Națională a României a emis bancnote în lei vechi românești în 6 segmente diferite

Banca Națională a României a emis bancnote în lei vechi românești în 6 segmente diferite, inclusiv bancnota de 100.000 de lei vechi românești, avându-l pe Nicolae Grigorescu ca personalitate emblematică. Această bancnotă face parte din seria bancnotelor în lei vechi românești pe care Banca Națională a României a început să o emită în anul 2001, ulterior fiind retrasă din circulație în 2005, și care astăzi este bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet.

Bancnota care-l celebrează pe Nicolae Grigorescu

Bancnota de 100.000 lei (una sută mii lei) are imaginea lui Nicolae Grigorescu, unul din marii pictori români ai generației sale și, în afară de efigia acestuia, pe bancnotă se regăsește și textul „Banca Națională A României”.  La momentul emiterii sale, BNR lua decizia de a o produce dintr-un material polimer, fiind emisă în doi ani consecutivi, 2001 și 2002.

Cât despre personalitatea aflată pe această bancnotă, Nicolae Grigorescu, acesta a fost unul dintre fondatorii picturii românești moderne, a fost, de asemenea, și scriitor. Marele pictor avea să se nască la Pitaru, județul Dâmbovița, după aceea, în anul 1843 familia s-a mutat la București.

La o vârstă fragedă Nicolae Grigorescu a devenit ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek și a creat icoane pentru biserica din Băicoi și mănăstirea Căldărușani. Una din marile sale opere avea să se întâmple între 1856 și 1857, când acesta a pictat biserica mănăstirii Zamfira, din județul Prahova, iar în 1861 biserica mănăstirii Agapia.

Fiindu-i recunoscute abilitățile și potențialul, cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, marele pictor va primi o bursă pentru a studia în Franța, la Paris, unde a frecventat atelierul lui Sébastien Cornu, și l-a avut ca și coleg pe marele pictor francez Pierre-Auguste Renoir.

Nicolae Grigorescu pe bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet

La 18 ani de la retragerea din circulație regăsim bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet, avându-l pe Nicolae Grigorescu, așa cum spuneam, ca personalitate reprezentativă. Colecționarul spune că vinde bancnota, care se află în condiții fizice nu foarte bune, având urme de uzură, cu nu mai puțin de 5.000 de lei,  făcând precizarea, totuși, că suma este negociabilă și le este destinată doar colecționarilor.

Până la ora la care scriem aceste rânduri nu știm dacă resepctivul colecționar a vândut sau nu bancnota, dar cert este că, dacă o ai prin casă, și tu ai putea deveni fericitul posesor al unei sume considerabile, dacă te gândești să o vinzi.

Cât despre marele pictor, ca o idee de final, până în anul morții sale, 1907, marele Grigorescu avea să lucreze enorm de mult, iar recunoașterea sa a venit încă din timpul vieții, mai ales în marile galerii de artă ale lumii.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Scandal uriaș în lumea divelor. Ilinca Vandici și Lora, vorbe usturătoare
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Vladimir Putin a renunțat, e definitiv! Decizia ISTORICĂ a Rusiei. Toată planeta aştepta anunțul
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro