Majoritatea gospodinelor aleg să gătească des pui pentru că este o carne adorată de cei din familie, dar și pentru că este versatilă. Deși multe dintre ele consideră că această rețetă este cea mai simplă la cuptor, specialiștii susțin că în modul acesta carnea se poate usca foarte tare dacă doamnele nu țin cont de detalii. Cât timp trebuie să stea, de fapt, la cuptor? Puiul trebuie să aibă o crustă crocantă și să fie suculent la interior.
Carnea de pui se numără printre cele mai populare alimente pentru că poate fi gătită în diverse moduri delicioase și savuroase. În toate bucătăriile din lume puiul reprezintă un aliment versatil ce se regăsește în rețetele tradiționale locului. Românii se pot lăuda cu pui fript sau prăjit la ceaun cu cartofi prăjiți și mujdei de usturoi.
Cu toate astea, o modalitate preferată acum de multe gospodine este puiul la cuptor. În timpul în care el se prepară, acestea își pot face restul treburilor. De asemenea, astfel evită și uleiul folosit în alte procese și pun pe masă un preparat mai sănătos pentru cei dragi.
Deși pare o rețetă simplă, puține gospodine știu timpul necesar pentru carnea albă pentru ca ea să rămână suculentă, dar și să prindă o crustă aurie în exterior. Problema multor doamne este că pulpele mereu se fac prea bine față de piept și aripi. Bucătarii profesioniști recomandă ca alimentul să stea la cuptor pentru 30 de minute la 165-170 de grade Celsius în cele mai multe cazuri.
Dacă vorbim despre un pui făcut întreg, lucrurile se schimbă pentru că este mai complicat și delicat de făcut. În cazul acesta, el trebuie să stea 20-25 de minute la 170 de grade Celsius pentru fiecare 450 de grame de carne.
De asemenea, în timpul procesului trebuie să fie stropit cu sos pentru a rămâne suculent, iar abia la jumătatea coacerii trebuie să fie dezvelit pentru a prinde o crustă crocantă și delicioasă. Nu uita să rămâi mereu cu ochii pe preparat și să îi acorzi atenția necesară.
Puiul întreg – 170°C – timp de 20 – 25 de minute pentru fiecare 450 gr de carne
Pieptul de pui fără os și piele – 170°C; 20 – 30 de minute la cuptor
Pieptul de pui cu os și piele – 170°C; 30 – 45 de minute la cuptor
Pulpe întregi de pui – 170°C; 40 – 50 de minute la cuptor
Copănele de pui – 170°C; 35 – 45 de minute la cuptor
Aripioare de pui – 170°C; 30 – 40 de minute la cuptor