23 feb. 2023 | 14:57

Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Economic
Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR
Analiștii trag un semnal de alarmă privind creșterea IRCC

La cotațiile zilei de astăzi, 23 februarie 2023, pe lângă noile valori ale principalelor valute, BNR a anunțat și care este noua valoare a ROBOR la trei luni, iar informațiile ar putea să-i bucure pe românii cu credite calculate pe baza acestui indice fix. De cealaltă parte IRCC are tendințe de creștere, existând toate șansele să depășească în cel mai scurt timp indicele ROBOR.

ROBOR la trei luni revine sub pragurile istorice

Ziua de 23 februarie 2023 a adus noi modificări la indicii de calcul pentru dobânzile creditelor. Dacă până de curând ROBOR la trei luni atingea valorile istorice din ultimii ani, astăzi indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi la 7,02% pe an, de la 7,03% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 15 iulie 2022, când s-a situat la nivelul de 7,09%. La începutul anului 2021, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, iar la începutul anului trecut ROBOR la trei luni ajungea la valorea istorică de 7,56%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7.35% pe an, de la 7.36%, cât a fost pe data de 17 februarie, iar indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 7.69% pe an, de la 7.70%. Cea mai ridicată valoare a acestui indice a fost de 7.84% pe 10 februarie a.c.

În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), acesta este de 5,71% pe an în trimestrul 3 al anului trecut, fiind calculat ca medie aritmetică a dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare, în creștere față de cel publicat anterior, de 4,06%, calculat pentru trimestrul doi al anului trecut.

Vezi și: Curs valutar BNR pentru 23 februarie 2023. La ce cotație a ajuns lira sterlină azi-UPDATE

Analiștii trag un semnal de alarmă privind creșterea IRCC

Așa cum scriam și cu altă ocazie, majoritatea românilor care au decis să treacă pe credite calculate în funcție de indicele variabil IRCC, în aceste zile au mari problemele la plata dobânzilor la ratele bancare aferente, ca urmare a noilor valori înregistrate și amintite anterior.

În aceeași ordine de idei, analiștii spun că tendința este de creștere în ceea ce privește acest indice, în raport direct cu ROBOR la trei luni, ceea ce va face și mai grea plata dobânzilor, punând o presiune extrem de mare pe românii care au credite calculate în baza indicelui variabil.

Deși, pentru moment, IRCC a rămas la 5,71%, economiștii atrag atenția asupra faptului că există toate șansele ca până la finalul trimestrului doi din acest an, IRCC să ajungă la valori egale sau chiar mai mari de cât ROBOR, ceea ce ar crește considerabil și sumele de plată în contul dobânzilor la creditele acumulate de români. Rămâne de urmărit evoluția celor doi indici și, în cele din urmă, care va fi poziția finală în acest an atât a ROBOR la trei luni, cât și a indicelui variabil IRCC, amândouă stabilite de BNR.

Parteneri
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Adelina Pestrițu a întors toate privirile la nunta Monicăi Bîrlădeanu! A ales o coafură retro și o rochie spectaculoasă, tip sirenă, cum doar la Hollywood mai vezi
Unica.ro
Angajați, plătiți ca să demisioneze. Sumele sunt fabuloase
EVZ.ro
BRomania, declarații exclusive despre iubită. Cei doi sunt împreună de aproape un an. Cât de mult s-a schimbat Fabiola
Spynews
Ordin pentru banii românilor. Amendă 10.000 lei dacă întârzii. Iohannis a semnat
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
Diana Șoșoacă riscă ÎNCHISOARE de până la 3 ANI! Anchetă fără PRECEDENT la PARCHETUL GENERAL
Mediaflux
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre soțul Monicăi Bîrlădeanu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro