Românii sunt destul de carnivori în cea mai mare parte a timpului, dar o bucată de friptură sau un grătar merge bine și cu câteva legume. Din păcate, prețurile au crescut semnificativ în ultimele 12 luni.
Din câte se pare, leguma preferată a românilor este cartoful, iar reporterii Știrile ProTV atrag atenția asupra unei creșteri cu aproximativ 20% a prețului actual, comparativ cu 2018. Deși ai crede că inflația este de vină pentru situația neplăcută, mai mult decât deciziile guvernului, prețul a fost influențat de încălzirea globală.
Culturile de cartofi au avut de suferit în acest an din cauza vremii schimbătoare. În consecință, producția a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce fermierii au nevoie de aceiași bani ca în urmă cu un an. Acest detaliu a fost confirmat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Punctual, Gabriel Ungureanu de la Brașov cultivă cartofi pe aproximativ 100 de hectare. În urmă cu un an, suprafața cu pricina a fost responsabilă de aproximativ 45 de tone pe hectar. În 2019, valoare a scăzut cu aproximativ 10 tone.
“Pornind de la o primăvară foarte rece, cu temperaturi chiar negative în luna aprilie, cu exces de umiditate în luna mai şi cu un sfârşit de vară secetos… toate acestea au dus la producţii ceva mai mici. Anul trecut preţul mediu la cartoful de consum a fost undeva în jur de 1,3. anul acesta suntem undeva la 1,5.”, a explicat un agricultor.
Unii agricultori români au fost mai ghinioniști decât alții. În contextul scăderii producției cu până la 50%, au fost nevoiți să dubleze prețul la piață, pentru a-și putea acoperi cheltuielile.
În funcție de zona în care locuiești în țară, puteai găsi cartofi la poarta unui țăran cu un leu. Acum costă doi lei la producător. La piață, de cele mai multe ori, cartofii costă trei lei. Partea cea mai supărătoare este că, pe lângă volumul redus al producției, calitatea nu mai este cea de dinainte. Astfel, vezi în supermarketuri mai mulți cartofi străini, decât românești.