Ideea devansării acelor de ceas este amplu dezbătută de către liderii internaționali. De câțiva ani, la Bruxelles se discută despre renunțarea la măsura schimbării orei. Ora de vară 2023, eliminată în aproximativ 60% dintre statele lumii. Oamenii nu vor mai fi nevoiți să dea limbile ceasului înainte. Cum vor trebui să procedeze românii în luna martie 2023.
Obiceiul de a schimba ora îl are în centrul atenției pe părintele fondator al Statelor Unite ale Americii, Benjamin Franklin. Contextul în care a avut loc demersul cu pricina este pus sub semnul întrebării. Unele voci susțin că, de fapt, recomandarea diplomatului a pornit de la o glumă și nu ar fi trebuit să ia forma unei chestiuni serioase.
Benjamin Franklin a recomandat, într-o scrisoare adresată editorului de la „Journal of Paris”, ca oamenii să se trezească mai devreme dimineața și să se culce mai rapid pentru a reduce la minimum utilizarea lumânărilor și a uleiului de lampă. Omul de știință nu ar fi făcut referire absolut deloc la schimbarea acelor de ceas.
Mai târziu, în anul 1895, entomologul George Hudson din Noua Zeelandă a lansat conceptul modern al orei de vară. Acesta a propus schimbarea acelor de ceas cu un interval de două ore, astfel încât oamenii să beneficieze de mai multă lumină seara pentru desfășurarea activităților. Prin urmare, ora de culcare a fost întârziată.
Conceptul de oră de vară a rămas, multă vreme, doar la nivel de teorie. A fost pus în practică întâia oară în timpul Primului Război Mondial. Oamenii din regiunile din cadrul Imperiului German au devansat ceasurile cu o oră, în încercarea de a economisi resurse pentru iluminat, precum și combustibil, de care aveau nevoie în război.
Obiceiul practic din 1916 a luat sfârșit după încheierea războiului, când toate ceasurile au revenit la ora standard. A fost reintrodus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către președintele Franklin Roosevelt. S-a întâmplat în anul 1942, conceptul fiind pus în practică până la sfârșitul lunii septembrie 1945.
În prezent, discuțiile privind conceptul de schimbare a orei stârnesc reacții controversate în spațiul public. După numeroase dezbateri, liderii internaționali au luat decizia de a elimina din 60% dintre statele lumii măsura de trecere la ora de vară. Printre acestea se numără: Emiratele Arabe Unite, Egipt, Sudan, India, China, Japonia și altele.
La nivel european, Austria și România vor continua să facă tranziția către ora de vară în 2023. În țara noastră, trecerea la ora de vară 2023 se va face în primăvară. Mai exact, în luna martie 2023. Atunci, ceasurile vor trebui devasate înainte cu o oră, ceea ce va însemna o oră în minus de somn. Trebuie menționat, totuși, că pe parcursul zilei vom avea parte de mai multă lumină solară.
Tranziția de la ora de iarnă la ora de vară 2023 se realizează în ultima duminică din luna martie, în fiecare an. Asta înseamnă că, în anul curent, vom face trecerea la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie, când ceasurile se vor devansa de la ora 02.00 la ora 03.00.