Află ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023 – una dintre cele mai importante sărbători dedicate celor care nu mai sunt printre noi. Care sunt tradițiile pe care să nu le încalci în Sâmbăta Morților.
Pentru credincioșii de la noi din țară, pomenirea celor decedați și cinstirea memoriei lor este o parte importantă a ortodoxiei.
Sâmbăta Morților 2023 va fi celebrată sâmbătă, 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.
An de an, în această zi, există o serie de tradiții și ritualuri ce trebuie respectate. La primele ore ale dimineții, oamenii sunt așteptați să aducă pachete și colivă și să participe la Sfânta Liturghie și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.
După ce vor fi sfințite de preot, pachetele și porțiile de colivă se împart apoi oamenilor nevoiași.
În timpul slujbei de Sâmbată Morților 2023, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Potrivit tradiției, în pachetele ce urmează să fie oferite, se pun plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Se mai oferă colivă, colaci și vin.
Există însă și o listă bine definită cu ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023.
Astfel, toate preparatele ce nu sunt mâncate în Sâmbăta Morților se aruncă, niciun rest de mâncare nu trebuie păstrat pentru a doua zi, pentru că urmează Duminica Lăsatului Secului de carne.
De Moșii de iarnă nu se lucrează, nu se spală. Tradiția populară spune că femeile care încalcă interdicția vor fi pedepsite și vor ajunge să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Nunțile sunt interzise în această zi. Slujbele se vor mai putea oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.