Persoanele care stau la curte și au anumiți copaci, considerați prin lege „valoroși” trebuie să știe bine la ce se bagă, dacă intenționează să-i taie. Potrivit noii legistlații, dacă nevoia de tăiere a acestor copaci este așa mare, ai nevoie de autorizație și criterii care în funcție de care să execuți lucrarea. Află acum, până nu va fi prea târziu pentru portofelul tău!
Mulți români cred că tot ceea ce ai plantat pe terenul personal, îți aparține, fără ca nimeni altcineva să decidă ce trebuie să faci. Din păcate, există și excepții de la regulă, iar una dintre ele este legată de nuc, un copac protejat de lege în acest moment.
Indiferent că se află în curtea casei tale sau în orice alt loc, persoana care dorește să taie un nuc trebuie să obțină autorizație, dar nu înainte de a îndeplini următoarele condiții: pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană, pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local sau pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
Pentru a putea tăia nucul, dacă sunt îndeplinite condițiile de mai sus, persoana în cauză trebuie să depună o cerere, cu o lună înainte.
„ Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.
Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.
În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile”, relatează avocatnet.ro
Pentru a obține autorizarea de tăiere a nucului, specialiștii DAJ trebuie să verifice în prealabil terenul, pentru a confirma îndeplinirea condițiilor mai sus menționate.
Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren.
Potrivit legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură folosit (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor fără apobare se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
În cazul nerespectării legii, amenzile vor fi date în urma verificării efectuate de către echipele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.
Pe lângă nuc, cetățenii trebuie să știe că această lege privind obținerea unei autorizații pentru tăiere este valabilă și pentru castanii comestibili, în aceleași condiții.