În prezent, în România sunt înregistrate peste 860.000 de persoane cu dizabilități de tip grav, accentuat, mediu sau ușor. Deși acești români suferă de afecțiuni ce le limitează activitățile, suma pe care o primesc lunar de la statul român este una infimă, în comparație cu cheltuielile mari pe care le au. Așadar, astăzi vă arătăm cât este pensia de handicap gradul 2, dar și de ce acte este nevoie pentru a beneficia de acești bani!
Pensia de invaliditate gradul 2 în România este o pensie specială acordată persoanelor fizice care au devenit incapabile să mai muncească din cauza unui accident sau al unei boli grave. Acest tip de pensie are ca scop acordarea de sprijin financiar celor care nu mai pot lucra din cauza handicapului lor. Mulți români se întreabă cât este pensia de handicap gradul 2.
De regulă, la noi în țară, această pensie se stabilește în funcție de capacitatea de câștig a persoanei înainte de a deveni invalidă. De reținut este faptul că cuantumul pensiei de invaliditate gradul 2 în România se calculează ca procent din salariul mediu brut al persoanei în ultimele 12 luni anterioare invalidității.
Așadar, persoanele care se încadrează la dizabilitate accentuată, adică gradul 2, primesc o indemnizație totală de doar 400 de lei lunar, deși suferă adeseori de afecțiuni grave. Aceste persoane încasează lunar doar indemnizația totală de handicap de 395 de lei, dintre care 279 de lei + buget complementar 116 lei.
Citește și: Anunțul făcut de Casa de Pensii despre pensiile românilor. Sunt de 12 ori mai mari
Indemnizația de handicap se acordă numai persoanelor care au fost evaluate de de o comisie medicală oficială și s-a dovedit că au un handicap care le le afectează capacitatea de a lucra sau de a duce o viață cât mai normală. În România, evaluarea este efectuată pe criterii precum vârsta persoanei, tipul de dizabilitate, severitatea dizabilității și impactul asupra vieții de zi cu zi a persoanei.
Pentru ca a putea intra în posesia pensiei de invaliditate gradul 2, românii trebuie să aibă un handicap care este recunoscut de lege. Astfel, persoana în cauză trebuie să aibă o afecțiune medicală recunoscută, cum ar fi o dizabilitate fizică sau psihică.
După ce persoana a fost evaluată de comisie, aceasta va primi o adeverință care să-i ateste gradul de handicap. Certificatul este valabil pe o perioadă de cinci ani, după care trebuie reînnoit.
Indemnizația de handicap se plătește lunar persoanei cu probleme sau reprezentantului desemnat de aceasta. Banii pot fi utilizați pentru a acoperi costurile tratamentului medical, transportului și alte costuri esențiale.
Citește și: Cum obții certificat de handicap. Toate documentele necesare
• de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
• de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
• de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Conform legii, pensia de invaliditatea se acordă doar persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, dar au realizat stagiu de cotizare, în condițiile legii.