06 dec. 2019 | 06:35

Ministrul Sănătății ne scapă de șpaga din spitale: soluția creativă a lui Costache

Știri generale
Ministrul Sănătății ne scapă de șpaga din spitale: soluția creativă a lui Costache

Problema șpăgii la doctor și asistente medicale este o relicvă comunistă de care nu pare că ne vom distanța vreodată, dar Ministrul Sănătății este optimist.

În ultimii ani, salariile medicilor, rezidenților și asistentelor medicale au crescut semnificativ. Dacă acum cinci ani i-ai fi strecurat un plic unui doctor pentru că îi știai situația financiară precară, acel argument nu mai există în 2019. Singurul lucru care mai există este șpaga în numerar, un gest reflex pe care nu-l mai întâlnești aproape în nicio altă țară.

Într-o intervenție la B1 TV, ministrul Sănătății a vorbit despre șpaga din spitalele românești și de faptul că întrevede niște artificii pentru a o remedia, chiar dacă nu există o soluție ”magică”. Problema românilor cu plățile informale la adresa organelor medicale a fost definită de Victor Costache ca fiind ”zodia șpăgii”.

spaga-doctor

„Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu-i poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals! Există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred că trebuie să trecem nici în extrema cealaltă. (…) Soluţiile implementate în spitale de care spuneam, aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează, că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă.

Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este într-adevăr un fenomen reprobabil, care nu se întâlneşte în UE, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranţa este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătăţii este sortită eşecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a-l trimite”, a mai declarat Victor Costache.

Ministrul se gândește să dea afară din sistemul medical câteva persoane care primesc șpagă pentru a-i transforma într-un exemplu terifiant mediatizat intens. În același timp, a insistat pe faptul că fenomenul s-a diminuat semnificativ în ultimii ani. „Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, care ar fi aduse atenţiei opiniei publice. Nu există o singură măsură care să funcţioneze, dar este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creşterea salariilor corpului medical şi ale asistentelor medicale, chiar a dispărut această senzaţie de empatie din partea populaţiei care exista în trecut, faptul că medicii aveau într-adevăr salarii mici şi asistentele medicale. Era un stimulent în acest sens. În momentul de faţă, opinia publică este conştientă că aceste lipsuri au dispărut şi este doar un fenomen care trebuie combătut”, a concluzionat ministrul Victor Costache.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Rețete ideale pentru fiecare zodie. Merită să le încerci săptămâna aceasta
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro