Există mai multe țări în Europa care au regiuni seismice foarte active. Printre aceste țări se numără și România. Pe primele locuri se află țări precum Italia, Grecia sau Turcia. Iată alte zone seismice din Europa și cât de periculoase sunt, conform specialiștilor.
Cu puțin timp în urmă, un cutremur puternic a lovit Turcia și Siria, unde, din păcate, și-au pierdut viața mii de oameni. Specialiștii ne avertizează că în următorii 50 de ani s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore și în România.
La nivelul întregului teritoriu al Europei, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a riscurilor inerente schimbărilor climatice și a riscului de producere a dezastrelor.
Potrivit experților, dezastrele naturale din regiune au cauzat pierderi economice de peste 500 de miliarde de euro și peste 91.000 de victime, doar în ultimele patru decenii. Italia, Grecia și Turcia sunt țările din Europa cu cel mai ridicat risc seismic. Aici, cutremurele au provocat dezastre imense în ultimul secol.
În Italia s-au produs până acum 9 cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade Richter în ultimul secol. Cel mai devastator a avut loc în anul 1915, care a avut 7 grade pe scara Richter și a făcut peste 30.000 de victime.
Cel mai recent cutremur din Italia a avut loc în anul 2009. Atunci, din cauza unui cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, peste 300 de persoane și-au pierdut viața în regiunea Abruzzo.
Grecia este, de asemenea, o zonă foarte periculoasă din punct de vedere seismic. Aici au avut loc mai multe cutremure decât în Italia. În ultimii 100 de ani s-au produs 15 cutremure de 6 și 7 grade pe scara Richter, cel mai puternic având loc în anul 1956.
Acesta a avut o magnitudine de 7,7 grade și a ucis 56 de oameni. Cu toate acestea, cele mai multe victime a făcut cutremurul care a avut loc în anul 1999, din Atena.
Cea mai periculoasă zonă seismică din Europa este Turcia. În ultimul secol au avut loc 43 de cutremure de 6 și 7 grade pe scara Richter. Unul dintre cele mai puternice a avut loc în anul 1939, atunci când și-au pierdut viața peste 32.000 de oameni. Cel mai recent a avut loc în februarie 2023, anul acesta.
În țara noastră au fost înregistrate 13 cutremure majore, afectând peste 400.000 de oameni, iar peste 2.000 de oameni și-au pierdut viața. Cel mai puternic a avut loc în anul 1977, lăsând fără adăpost 35.000 de români, una dintre cele mai dureroase amintiri din istoria țării, iar peste 1.500 de oameni au murit.
De asemenea, cutremurul din anul 1977 a provocat daune materiale de aproape 2 miliarde de euro. Probabil că știți deja care este zona seismică de maximă intensitate din țara noastră: Vrancea.
Totodată, cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani s-a produs în anul 2004, având o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.
În urma unui studiu efectuat în 13 state, la care au participat 50 de cercetători, în România s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore în următorii 50 de ani, de magnitudini de circa 7 grade pe scara Richter. Atunci când vorbim despre zonele cu cel mai mare risc seismic din Europa, țara noastră se situează pe locul 4.