Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate în întreaga lume. Poate fi preparată în diverse moduri, în funcție de aromă și intensitate. Află în rândurile de mai jos cât timp e bună cafeaua după ce ai preparat-o. Dacă o consumi după aceste intervale de timp, poate să devină periculoasă pentru organismul tău.
Dacă și tu ești un iubitor al cafelei, fără îndoială te-ai întrebat cel puțin o dată cât timp poate fi consumată în așa fel încât să fie sigură pentru organism. Din păcate, nu există suficiente cercetări științifice în domeniul siguranței alimentare în ceea ce privește durabilitatea cafelei, susțin publicațiile specializate.
Chiar dacă este nevoie de cercetări suplimentare privind depozitarea și siguranța cafelei, specialiștii au venit cu câteva recomandări privind perioada de consum a cafelei. Înainte de a vorbi despre cât timp e bună băutură odată preparată, să discutăm despre durabilitatea sa cât timp e în ambalaj.
În general, cafeaua uscată și depozitată corect poate fi consumată în condiții de siguranță o perioadă îndelungată. Boabele de cafea prăjită nedeschise rămân întotdeauna comestibile până la data limită de consum afișată pe ambalaj. Odată deschis recipientul și expus la condiții de căldură și lumină, boabele vor rezista doar pentru maximum 3 săptămâni.
Cafeaua măcinată păstrată în ambalajul în care a fost cumpărată se menține proaspătă până la data limită de consum afișată pe ambalaj. Odată expusă la condițiile încăperii, trebuie să fie consumată în termen de maximum două săptămâni, spun cercetătorii din domeniul siguranței alimentare.
În cazul cafelei deja preparate, lucrurile stau diferit. Mulți consumatori sunt de părere că, odată preparată, băutura trebuie consumată în aproximativ 30 de minute, însă specialiștii spun că adevărul este altul. Poți consuma cafeaua chiar și după câteva ore după preparare, fără să îți pui în pericol organismul.
În general, cafeaua trebuie băută în decurs de câteva ore de la preparare. În continuare, îți prezentăm o listă cu recomandările specialiștilor privind timpii de consum a băuturii, în funcție de tipul de preparare:
Trebuie ținut cont și de alte aspecte. Cafeaua preparată la filtru are cel mai bun gust când este consumată la scurt timp după preparare. În câteva ore, aroma sa va începe să se diminueze.