Anul care tocmai a început, pe lângă crizele deja existente, ar putea aduceîn România una nouă, gripa aviară. Informațiile la nivel mondial spun că în 2023 gripa aviară a făcut deja ravagii printre găini, iar asta ar putea genera o criză a ouălor. Specialiștii vorbesc de o epidemie de gripă aviară și creșterea costurilor cu combustibilul, furajele și ambalajele care au contribuit la o penurie de ouă și la prețuri ridicate la nivel mondial, dar și la nivel local.
Așa cum scriu și cei de la EuroNews, gripa aviară ar putea genera o criză a ouălelor, asta însemnând și o creștere a prețurilor cu amănuntul pentru ouă. Cele mai recente informații dau ca și certă o nouă epidemie de gripă aviară, iar supermarketurile din întreaga lume deja limitează vânzările de ouă la două cutii per client și, în același timp, cresc prețurile ca niciodată.
Una dintre cele mai mari îngrijorări este, de asemenea, că gripa aviară ar putea intra în teritorii necunoscute până acum, inclusiv să se transforme în următoarea pandemie.
„În acest moment, situația este fără precedent. Iarna trecută am avut cel mai grav focar de gripă aviară înalt patogenă din Marea Britanie. Anul acesta este pe cale să egaleze sau să o depășească. Este fără precedent din cauza numărului acestor infecții care au avut loc la păsările de curte și din cauza infecțiilor pe care le-am văzut și la păsările sălbatice, în special la păsările marine.
Celălalt lucru care s-a schimbat este că, în mod normal, în nordul Europei și în Marea Britanie, avem incursiuni sporadice de gripă aviară înalt patogenă în timpul iernii, dar apoi acestea dispar în timpul verii. Vara trecută, nu a dispărut în totalitate, s-a diminuat destul de mult, dar nu a dispărut niciodată complet.
Așadar, virusul și-a schimbat comportamentul în moduri pe care nu le-am mai văzut până acum în această parte a lumii.”, a declarat pentru Euronews Next profesorul Paul Digard, președinte al catedrei de virusologie de la Universitatea din Edinburgh.
Sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023 au fost martorii celei mai grave epidemii de gripă aviară înregistrată vreodată, ceea ce a făcut ca supermarketurile să fie nevoite să raționalizeze vânzările de ouă la casierie și să crească prețurile cu 60% în SUA și cu 27% în Marea Britanie în ultimul an.
Gripa aviară afectează periodic păsările din întreaga lume din 1997, când a avut primul său focar în China și Hong Kong. De atunci, au existat trei focare majore, iar cel mai recent a început în 2018 și a continuat până în prezent.
Actualul focar a dus la moartea a 97 de milioane de păsări la nivel global și, dacă nu este luat în serios, poate fi fatal și pentru oameni. Prima dată când virusul a fost detectat în afara Chinei a fost în 2003 și, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății, a provocat până în prezent 868 de infecții umane, dintre care 456 au fost fatale.
Vezi și: Gripa aviară lovește iar România. Un a fost găsit un nou focar
Conform datelor, dinaintea declanșării aestei epidemii, România ar putea avea venituri din segmentul ouălor de aproximativ la 0,61 miliarde de dolari în 2023, iar predicțiile arată că se așteaptă ca piața să crească anual cu 4,35%.
În comparație globală, cele mai multe venituri sunt generate în China, iar acestea pot ajunge de 19.970,00 milioane de dolari în 2023. În raport cu cifrele privind populația totală, în 2023 în segmentul ouălor se așteaptă ca volumul să se ridice la 196,2 milioane de kg până în 2027 și să înregistreze o creștere a volumului de 1,6% în 2024.
Având în vedere aceste predicții, actuala criză generată de gripa aviară ar putea aduce pierderi masive în piața românească, în special la fermierii care cresc găini și furnizează ouăle către supermarketuri sau către alte entități economice, și inclusiv exportul românesc ar putea avea de suferit.
De altel, România a mai trecut printr-o situație similară, și tot datorită gripei aviare, când i s-a interzis exportul cărnii de porc. Datele venite la acest moment, arată o sacrificare a peste 50 de milioane de păsări producătoare de ouă în Europa, iar asta va duce la o creștere a prețului ouălelor:
„În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte.
Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR.
Vezi și: Alimentul care acum este mai scump decât carnea de porc. Românii nu și-l mai pot permite ca înainte
Actualul focar de gripă aviară este cel mai grav pe care SUA, Europa și Regatul Unit l-au văzut vreodată. Epidemia a afectat 37 de țări europene și a traversat pentru prima dată Atlanticul, deoarece păsările au migrat pentru iarnă, motiv pentru care și Canada și SUA au avut de suferit.
În plus, Ucraina este un exportator important de grâu și porumb, iar din cauza scăderii exporturilor din cauza războiului, prețurile la hrana pentru pui au crescut, ceea ce a dus la scumpirea ouălor. Gripa aviară apare în mod obișnuit în Europa toamna și tinde să se stingă din nou până când ajungem în lunile mai adânci de iarnă.
Cu toate acestea, în acest an, din motive încă necunoscute, epidemia de gripă aviară a continuat să fie deosebit de violentă și a dus la o penurie generalizată de ouă în Europa de Vest, mai ales în Regatul Unit.
Acest focar a apărut într-un moment în care cererea de ouă este deosebit de mare, deoarece acestea reprezintă o alternativă proteică ieftină la carne, într-o perioadă în care există puține opțiuni pentru a evita creșterea prețurilor la alimente.
Deși Marea Britanie și SUA sunt țările cele mai afectate, problema a luat amploare la nivel mondial, deoarece penuria de ouă din Malaezia a pus incubatoarele indiene pe calea unor exporturi record, iar neozeelandezii „s-au grăbit să își cumpere propriile găini”. Conform datelor, în prezent, epidemia a afectat 80 de specii de păsări, iar virusul se răspândește acum la mamifere, cum ar fi focile și vulpile.