Prețurile mari la energia electrică au dus la o adevărată criză, mai ales în buzunarele românilor. Ca urmare a acestei situații, la finalul lui decembrie 2022 guvernul lua decizia plafonării prețurilor la consumul de energie și pentru 2023, în baza legii 357/2022, în același timp se modifică și modul de plată al facturilor, în unele cazuri neemise încă, plafonat. Dar astăzi vine un anunț important de la Enel, în care se specifică și câți bani vor plăti românii la energie până în 2025.
Deși România are capacitatea de a acoperi aproape 90% din necesarul de gaze din producția internă, producția de energie rămâne dificilă, deoarece lipsesc capacitățile tehnice. Pentru a proteja consumatorii, guvernul a adoptat scheme de „plafonare și compensare” pentru gaz și electricitate, în baza legii 357/2022, care vizează populația, în timp ce industria este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat aprobată recent. Cu toate acestea, inflația generată de prețurile energiei rămâne o preocupare majoră.
De asemenea, experții pledează pentru creșterea capacității de producție de energie, având în vedere potențialul României în acest domeniu. În cele mai recente date, Ministrul Energiei a arătat că „pentru iarna 2022-2023, pregătirile efectuate, nivelul zăcămintelor de gaze și cărbune, precum și măsurile compensatorii adoptate recent asigură securitatea aprovizionării consumatorilor români”.
În aceeași măsură, producția internă este în prezent principala sursă de aprovizionare, de altfel, 65% din populația României nu depinde de resursa de gaze naturale, în condițiile în care cinci milioane de gospodării folosesc lemnul de foc pentru încălzire.
În plus, România reușește să își acopere aproximativ 90% din necesarul de gaze din producția internă, ceea ce ar trebui să scoată populați din această situație, dar, cu toate acestea, s-ar putea confrunta cu vulnerabilități în sezonul rece, când producția internă și extracția din stocurile subterane nu acoperă consumul total.
Un studiu recent, realizat de Energy Policy Group, arată că România va reuși să atingă în acest an aproximativ 87% din capacitatea totală disponibilă de gaze naturale înmagazinate în depozitele subterane, ceea ce este peste ținta UE de 80%.
Dar, producția de energie rămâne dificilă, deoarece lipsesc capacitățile tehnice, iar toate datele arată o reducere a producției de energie primară cu 18,1% în 2020 față de 2007, iar a energiei electrice cu 9% în același interval. În acest context, mai arată studiul EPG, România este importator net de energie electrică din 2019.
În contextul acestei situații, legea emisă la finalul lunii decembrie, Legea nr.357/2022, plafonează din nou prețurile la energia electrică consumată de populație, în baza unui plafon bine stabilit, și cu mici modificări față de cele stabilite în cursul anului trecut, după cum urmează:
Dar, Enel vine și publică pe site-ul său alte câteva condiții cu privire la beneficiarii acestor plafonări de prețuri, toate în bază legală, conform legii amintite anterior, spunând că această calitate de beneficiar poate varia de la o lună la alta, dând și exemplele aferente posibilelor modificări în plată:
„În funcție de consumul tău lunar beneficiezi de preț final facturat plafonat (TVA inlcus): maximum 0,68 lei*/kWh pentru:
a) clienții casnici ai căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
b) clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică;
c) clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ;
d) clienții casnici familii monoparentale (denumite ca fiind familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta), care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.În cazul clienților casnici menționați la punctul “b” prețul final facturat plafonat se aplică doar în baza confirmării din partea medicului specialist și a unei cereri depuse către furnizorul tău. În cazul clienților casnici menționați la punctele “c” și “d” prețul final facturat plafonat se aplică doar în baza depunerii unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Descarcă Cererea şi Declarația pe propria răspundere de aici. Pentru luna ianuarie 2023, în locul confirmării medicale poate fi depusă o declarație pe propria răspundere.
În cazul clienților casnici menționați la punctele “b”, “c” și “d”, care utilizează locul de consum în calitate de chiriaș, este necesar a fi transmisă suplimentar o copie după contractul de închriere.
Cererea și declarația pe propria răspundere se completează o singură dată. Beneficiezi de preț final facturat plafonat începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care ai depus documentele.”, se arată în informarea Enel, conform legislației în vigoare.