Directorul politic al lui Viktor Orban a declarat că presa de la Budapesta este controlată 50% de stat. De asemenea, acesta a subliniat că ,,cine domină mass-media dintr-o anumită ţară, domină gândirea acelei ţări, iar prin asta, şi ţara în sine. ” Proporția înainte de 2010 era mai mică de 24% în Ungaria, lucru care însemna o ,,vulnerabilitate groaznică”, dar de atunci aceasta a crescut la peste 50%.
Directorul politic din cabinetul Viktor Orban susține că presa de la Budapesta este controlată în proporție de 50% de stat. Cel din urmă a subliniat că cine domina mass-media dintr-o țară, domină gândirea acelei țări, iar prin asta și țara în sine.
Proporția era mai mică de 24% în Ungaria de dinainte de 2010, lucru care înseamnă o ,,vulnerabilitate groaznică”, dar de atunci ea a crescut la peste 50%, a subliniat Balázs Orbán, care a menţionat și că Ungaria este criticată, în primul rând de către liberalii occidentali, pentru lucruri care acolo “sunt considerate a fi complet normale”, mai precizează sursa citată.
Președintele consiliului de administrație al Mathias Corvinus Collegium (MCC) a enumerat lista celor în proprietatea căruia se află mass-media maghiară, iar această listă include fundații și asociații din Ungaria, persoane fizice maghiare, printre care conservatori, socialişti şi liberali, precum şi biserici maghiare, dar şi statul maghiar, ceea ce reprezintă “o transformare firească şi bună a pieţei mass-media”.
De asemenea, în ziua deschiderii celei de-a doua conferințe internaționale despre mass-media organizată de Orban a mai declarat că mass-media este un sector strategic şi o chestiune de suveranitate, pentru că cine domină mass-media dintr-o anumită ţară, domină gândirea acelei ţări, iar prin asta, şi ţara în sine. Mai mult decât atât, el a susținut că în ţările occidentale cel puţin 70-80% din mass-media este în proprietate naţională.
În timpul acesta, Orban a stârnit furia și un scandal imens la Budapesta. Opoziția îl acuză pe acesta că face jocurile lui Vladimir Putin și a decis concedierea cadrelor militare pro-NATO.
Mai exact, ministrul Apărării a început să concedieze sute de ofițeri militari de rang înalt, inclusiv generali și colonei, decizie care vine în urma unui decret guvernamental care permite ofițerilor să se pensioneze după 25 de ani de serviciu.
Ministerul Apărării a început să concedieze sute de ofițeri militari de rang înalt, inclusiv generali și colonei. Decizia vine în urma unui decret guvernamental care permite ofițerilor să se pensioneze după 25 de ani de serviciu. Mai exact, Viktor Orban a semnat decretul prin care sute de generali şi ofițeri ai armatei, cu vechime şi experiență NATO.
Ministerul mai spune că mișcarea a servit scopului de a moderniza armata și de a deschide calea către ascensiunea unei noi generații de ofițeri.