În cursul zilei de sâmbătă, o femeie de 44 de ani a fost ucisă cu sălbăticie de o haită de câini de lângă Lacul Morii. În urma morții sale violente, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au fost acuzați din toate părțile pentru faptul că nu au adunat câinii fără stăpâni, așa cum le-ar fi stat în atribuții. În urmă cu puțin timp, reprezentanții instituției au venit cu noi informații legate de acțiunile de capturare a câinilor care au ucis-o pe Ana Oroș.
Reprezentanții ASPA au confirmat, duminică, capturarea în zona Lacului Morii a 12 câini adulți şi doi pui. În acel loc a fost ucisă activista de mediu, Ana Oroș, de o haită de câini, aparent fără stăpâni. Femeia de 43 de ani care ieșise la alergat și care iubea natura și viața. Ea avusese parte de un episod dramatic și acum un an, pe 20 aprilie, atunci când în același loc fusese atacată tot de o haită de câini, nu se știe exact dacă este vorba de aceeași.
În urma tragediei, primarul sectorului 6 a dezvăluit că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţiei Locale Sector 6, însă a acuzat ASPA pentru faptul că în loc să adune câinii comunitari, asociația s-a preocupat cu organizarea campaniilor de conștientizare.
Ciucu a afirmat că ASPA doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, motivând că nu mai există loc în adăposturile alocare pentru alți câini. Acesta a dat vina pe Primăria București, în a cui subordine se află ASPA și a cărui bugete le și stabilește.
„Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor. Recunosc, aveam această așteptare. Nu mai am așteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora sunt deja de notorietate”, a transmis Ciprian Ciucu.
După tragedia petrecută pe Lacul Morii, reprezentanții ASPA au anunțat că au capturat 12 câini adulți și doi puiuți, care au fost transportați în adăpostul din Bragadiru.
Aceștia au transmis că animalele nu au microcip, iar patru dintre ele fac parte din grupul câinilor identificați pe câmp, după moartea Anei Oroș, potrivit Agerpres. Animalele au fost tranchilizate, iar ulterior le-au fost prelevate probe de către poliţişti, pentru a se stabili dacă aceștia sunt cei care au ucis femeia.
Restul câinilor, printre care şi un metis de amstaff, au fost capturați de pe străzi din zona câmpului cu princina, respectiv Drumul la Roşu, Calea Giuleşti şi strada Fântâna Domnească. Reprezentanţii ASPA au dezvăluir că restul animalelor provin din curţile oamenilor și au fost lăsate libere pe stradă, punând în pericol siguranța publică. În urma descoperirii făcute, aceștia vor face plângere la Poliție, urmând ca stăpânii lor să plătească pentru nerespectarea legii privind obligațiile posesorilor de animale.
Reprezentanții ASPA au dezmințit informația conform căreia, după capturare, aceștia aliberează animalele înapoi în stradă. Ei au oferit argumente legate de modul în care sunt înregistrate și adoptate, însă nu același lucru se întâmplă și cu animalele care se află pe tertoriul proprietăților private.
„Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât, dacă aceştia ar fi ulterior eliberaţi pe stradă, datorită microcipului ar fi identificaţi ca fiind din adăposturile noastre.
ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu opreşte sursa de câini. ASPA nu are competenţe în cazul proprietăţilor private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deţinătorii de animale, nu poate aplica sancţiuni.
Poliţiştii locali şi poliţiştii naţionali au atribuţii şi competenţe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea şi sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăţilor private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea.
Prin urmare, pentru a proteja cetăţenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităţilor cu rol în gestionarea populaţiei de câini fără stăpân”, au adăugat reprezentanţii ASPA.