Vortexul polar care s-a abătut în Europa este subiect de discuție în aceste zile printre specialiștii în domeniu. Fenomenul, deloc de ignorat, a fost observat și modelat tridimensional de specialiștii de la NASA. Efectele acestuia se vor resimți în perioada următoare, atât în Europa, cât și în România, iar specialiștii români explică ce se va întâmpla cu vremea din România.
Conform definițiilor stabilite de specialiști, vortexul polar stratosferic este o circulație ciclonică pe scară largă care se formează într-o masă de aer rece din regiunea polară și se extinde din troposfera medie până în stratosferă. Vortexul polar este implicat într-o varietate de procese atmosferice, cum ar fi formarea găurilor de ozon, oscilațiile nord-atlantice și arctice, variațiile în traiectoria ciclonilor extratropicali etc. În urma unor studii, s-a stabilit că vortexul joacă un rol important în mecanismul de influență a activității solare
„Are influență majoră asupra circulației din atmosfera inferioară, variațiile în intensitatea vortexului fiind responsabile de variabilitatea temporală a legăturilor de corelație observate între caracteristicile atmosferice și fenomenele de activitate solară.
La rândul său, localizarea vortexului este favorabilă pentru influența modificărilor de ionizare asociate fluxurilor de particule încărcate care afectează compoziția chimică și regimul de temperatură al atmosferei polare, precum și proprietățile electrice și starea de nebulozitate a acesteia. În această lucrare, sunt discutate rezultatele recente privind efectele activității solare asupra stării vortexului polar stratosferic, precum și rolul acestuia în legăturile dintre soare și atmosferă.”, se arată în studiile specialiștilor.
Deși meteorologii sunt cei care urmăresc aceste fenomene, de cele mai multe ori observațiile și modelarea traseelor acestui vortex sunt realizate și de specialiștii de la NASA, cu ajutorul echipamentelor de înaltă tehnologice folosite în spațiul cosmic apropiat Terrei.
Conform celor publicate pe pagina de Facebook „Climatologie și Prgonoze globale”, de-asupra Europei a apărut un nou vortex polar, despre care se scrie că „încă prezintă o intensitate ridicată a vânturilor sale, însă forma sa este alungită, fiind flancat de cele 2 zone perturbate din stratosferă, reprezentate de anticicloni.”
Postarea menționată este însoțită și de imagini relevante asupra fenomenului, vortexul polar care s-a abătut în Europa, explicându-se care vor fi efectele asupra bătrânului continent, menționat fiind faptul că prezentările grafice referitoare la „structura din punct de vedere tridimensional, realizată cu o altă modelare, cea a NASA.”
„Primele efecte ale acestor turbulenţe pot fi observate chiar în zilele ce urmează. Atlanticul este blocat rapid de anticicloni şi un nucleu ascendent al vortexului este aruncat spre continentul european. Acesta este compus dintr-o arie de joasă presiune însoţită de un transport de aer rece.
Nu pare mult, însă este suficient pentru readucerea stratului de zăpadă pe zone întinse din continentul european (Imaginea 5), chiar dacă temperaturile nu vor fi extrem de scăzute.”, scriu cei de la Climatologie și Prgonoze globale despre vortexul polar din aceste zile.
Mergând mai departe cu explicațiile, specialiștii spun că este de așteptat ca vortexul polar să ajungă și de-asupra României, asta însemnând schimbarea climatică în următoarea perioadă, cu valori termice scăzute și chiar apariția ninsorilor, având în vedere că suntem încă în lună de iarnă:
„Pătrunderea polară din Europa de Vest va aduce efecte diverse în România, în cursul acestei săptămâni. Poate cea mai uşor de observat va fi temperatura, care va marca un salt pentru regiunile sudice şi estice. Săptămână a debutat cu temperaturi uşor pozitive pe timpul zilei. Acestea vor continua să urce, urmând să ajungă la valori de aproape 20 de grade în cursul zilei de Joi.
Începând de Vineri, acestea vor începe să scadă. Modelările sunt indecise cu privire la cât de repede vor scădea, însă acestea ar trebui să revină la normal spre finalul acestei săptămâni sau primele zile ale săptămânii viitoare. Sub influenţa temperaturilor, precipitaţiile vor fi sub formă de ploi şi poate chiar furtuni în regiunile sud-estice, în vreme ce în masivele montane va ninge şi se va depune strat de zăpadă, iar pe finalul săptămânii putem observa şi condiţii pentru ninsori în Transilvania şi Câmpia de Vest, pe fondul unei depresiuni mediteraneene care ar trebui să se formeze.
Cantităţile de apă ar trebui să fie mai consistente pentru Vestul ţării în această săptămână (Imaginea 7), urmând că regiunile sud-estice şi estice să se afle sub influenţa acelui nefast transport de căldură pe care-l cunoaştem tot mai bine în ultima perioadă.”, se mai arată în postare (imaginile le puteți vedea în galerie)