OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei și este prezentă pe întregul lanț valoric de energie, de la sonde care produc gaze și țiței, până la furnizarea de electricitate. Ce salarii au angajații OMV Petrom în 2023, având în vedere că este una dintre principalele companii care furnizează combustibili șoferilor.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat și investitori privați din România. Potrivit reprezentanților companiei, contribuțiile la bugetul de taxe și dividende sunt de circa 35 de miliarde de euro în perioada 2005-2021. În perioada aceasta, OMV Petrom a avut investiții de 17 miliarde de euro.
Totodată, încă din anul 2007, OMV Petrom a alocat aproximativ 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România și s-a concentrat pe protecția mediului, sănătate, educație și dezvoltare locală.
În momentul de față, OMV Petrom România are în jur de 8.000 de angajați. Salariile acestora diferă în în funcție de locul pe care îl ocupă. Acestea încep de la 2.000 de lei și pot ajunge chiar și la peste 10.000 de lei. Iată care sunt salariile angajaților OMV Petrom în 2023, potrivit undelucrăm.ro:
Anul trecut, începând cu data de 1 iunie 2022, angajații OMV Petrom au primit o creștere cu 500 de lei la salariul de bază. Potrivit companiei, aceștia vor mai primi încă o creștere de 500 de lei. Așadar, dacă te-ai întrebat ce salarii au angajații OMV Petrom în 2023, trebuie să știi că aceștia încasează sume frumușele în fiecare lună, iar primele sunt și ele pe măsură.
Tot anul trecut, angajații OMV Petrom au primit o primă brută în valoare de 1.900 de lei, iar în luna ianuarie a acestui ar încă o primă de 500 de lei. În luna decembrie a anului 2021, sindicaliștii au organizat o serie de pichetări la mai multe sedii ale Petrom, spunând că sunt nemulțumiți de oferta salarială a companiei. S-a cerut o creștere a salariului care cel puțin să mențină puterea de cumpărare.
Christina Verchere este Directorul General Executiv al OMV Petrom. Aceasta a avut, în anul 2021, o remunerație brută totală în valoare de 1,49 milioane de euro. 28% din această sumă reprezintă salariul de bază, iar restul este remunerație variabilă, spune un raport publicat pe site-ul companiei.
Salariul de bază al directorului general executiv a fost de 414.000 de euro în anul 2021, se arată în același document, echivalentul a unui salariu brut lunar de 34.500 euro. Restul sumei, adică 589.000 de euro este bonusul anual, iar 488.000 euro reprezintă tranșa planului de stimulare pe termen lung ce include alocarea de acțiuni în funcție de performanță în perioada 2019-2021.
Citește și: Ce salariu are directorul Petrom. Suma pe care a câştigat-o într-un an întrece orice imaginaţie
„Planul de stimulare pe termen lung (LTIP) reprezintă un instrument de remunerare pe termen lung a membrilor Directoratului, care promovează crearea de valoare pe termen mediu şi lung pentru Societate. Acesta este structurat sub forma unui Plan de distribuţie de acţiuni în funcţie de performanţa LTIP, fiind conceput ca un sistem de stimulente la nivelul Grupului OMV”, se arată în raport.
De asemenea, Alina Popa, care este directorul financiar al companiei, a avut un salariu de bază brut de 264.000 de euro. Componenta variabilă a remunerației a fost de 324.000 euro. Din această sumă, 144.000 euro reprezintă bonusul anual, iar 180.000 euro este tranșa planului de stimulare pe termen lung.
Austriecii de la OMV Petrom dețin 51% din Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are doar 20,6% din producătorul de gaze și petrol.