Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Pentru a ieși la pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani. Iată ce trebuie să faci după primirea deciziei de pensionare și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Dacă din diferite motive ați ieșit la pensie și nu știți cu exactitate ce pași trebuie să urmați, mai jos veți găsi tot ce trebuie să știți. Însă cel mai important lucru pe care va trebui să îl faceți este să acela de a vă înscrie la Casa de Pensii la care aparțineți. Aici va trebui să depuneți un dosar cu următoarele acte:
De asemenea, dacă v-ați răzgândit și doriți să retrageți dosarul depus, puteți face acest lucru, însă aveți timp doar până la primirea decizie. Dosarul poate fi contestat în termen de 45 de zile și anulat într-un termen de 30 de zile.
Există și situații în care dosarul nu mai poate fi anulat. Aici vorbim despre cei care se pensionează anticipat parțial, și nu pun pensia în plată. În acest caz, odată ce au trecut acele 30 de zile, aceștia nu mai pot beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare dacă au locuit în zone afectate de poluare.
După primirea deciziei de pensionare, trebuie înștiințat și angajatorul pentru încetarea contractului de muncă. În cazul în care salariatul nu solicită pensionarea, anjagatorul poate decide desfacerea contractului de muncă.
Astfel, după primirea deciziei de pensionare și comunicarea acesteia angajatorului, pensia va începe să fie livrată și calculată începând cu data de 1 a lunii viitoare.
Citește și: Ce se întâmplă cu banii de la pensia privată după decesul unei persoane. Cine îi moşteneşte, de fapt
Vești bune pentru unii români care se vor putea pensiona mai repede, dacă două propuneri legislative se vor introduce în Codul Muncii. Prima propunere vizează introducerea în lista din Anexa nr. 2 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ceea care cuprinde locurile de muncă încadrate în condiții speciale, a activităților de sfărâmare, sortare și expediere legate de prepararea minereurilor.
Totodată, lista locurilor încadrate în condiții speciale de muncă, din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara ar putea fi extinsă. Aceasta ar putea fi completată cu următoarele activități:
Citește și: Veste proastă pentru români. De ce vechimea la pensie nu va mai putea fi cumpărată
Aceeași măsură îi visează și pe angajații Combinatului Siderurgic Reșița. Lista respectivă ar putea fie extinsă cu următorii angajați: