Pensiile de la stat ar putea să nu le asigure românilor o bătrâneţe fără griji. Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că populaţia activă este în continuă scădere, iar analiştii consideră că numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor va afecta sistemul de pensii din România. Câți bani ar putea câștiga un pensionar după 35 de ani de muncă.
Românii care obțin venituri salariale în valoare de 4.000 de lei ar putea avea parte de o pensie mai mică decât ar fi contribuit la stat, susțin oficialii țării.
Potrivit unor simulări de calcul, un cetățean al României cu un salariu mediu net de aproximativ 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să primească, după 35 de ani de contribuții la stat, o pensie de numai 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro.
Suma dezolantă i-a îngrijorat pe viitorii pensionari, care susțin că nu vor primi, nici pe departe, un total apropiat pe cât contribuie în prezent.
„Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil.
Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii.”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, potrivit Observator News.
Analistul fiscal Adrian Benţa trage un semnal de alarmă asupra emigranților și a numărului de pensionari ce poate depăși, în viitorul îndepărtat, numărul persoanelor active în câmpul muncii.
„Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi.
În anul 2010, populaţia activă a României depășea 9 milioane de persoane. În prezent, acest număr a scăzut cu aproape un milion, iar țara noastră întreține peste 500.000 de persoane aflate în șomaj.
„Altfel, ceea ce se va vedea peste 10-20 de ani va fi o putere reală de cumpărare a celor care ies la pensie mult diminuată chiar faţă de perioada actuală.”, este de părere economistul Claudiu Cazacu.