Grupa a 2-a de muncă reprezintă activitatea unui salariat care a lucrat la locuri de muncă cu condiții deosebite. Cum se face încadrarea, cum se calculează pensia și care sunt meseriile care intră în grupa 2 de muncă, aflați în rândurile următoare.
Încadrarea în grupa 2 de muncă se face proporțional cu timpul lucrat la locul de muncă respectiv. Condiția este ca, pentru grupa 2 de muncă, să se lucreze cel puțin 70% din programul de lucru. În ultimii ani, mai multe meserii au fost incluse în categoria condițiilor de muncă speciale.
Prin Legea nr. 188/2020, alte noi locuri de muncă sunt recunoscute ca locuri de muncă cu condiții speciale, în completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform Casei Naționale de Pensii Publice.
Legea are în vedere următoarele activități din sectorul construcții nave pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități:
Citește și: Meseriile care dispar din România. Ce schimbări sunt pe piața muncii în 2023
Una dintre beneficiile acestor dispoziții sunt reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru cei care au lucrat cel puțin 25 de ani în locurile de muncă anterior menționate. De asemenea, este necesară determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani.
Totodată, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați dacă au desfășurat cel puțin 25 de ani în locurile de muncă de mai sus.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, dovada perioadelor de vechime în grupa 2 de muncă se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.
De asemenea, este important de menționat că, în cazul în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa 2 de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestora nu a fost efectuată corect sau complet, puteți dovedi vechimea cu ajutorul adeverințelor eliberate de către angajatori.
Haideți să luăm ca și exemplu o persoană care a lucrat 5 ani cu procent de 70%. Prin urmare, transformat în ani, 5×70% rezultă 3,5 ani. Dacă aceasta persoană ar fi avut un procent de 100%, asta înseamnă că ar fi avut 5 ani, adică 5×100%.
Totodată, pentru fiecare an întreg se mai adaugă o vechime totală în muncă un spor de 3 luni pe an. Deci, 5 ani de muncă x 3 luni, rezultă 1 an și 3 luni. Este bine de știu că persoanei i se reduce vârsta de pensionare în funcție de numărul total de ani lucrați.
Putem lua exemplul unui bărbat care are o vechime de muncă de 35 de ani, dintre care 22 de ani în grupa 2 de muncă, timp 100%. Cei 22 de ani lucrați în grupa 2 de muncă îi reduc vârsta de pensionare cu 5 ani.
Citește și: O nouă categorie de români poate ieşi mai repede la pensie. Noua listă a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale
În același timp, el beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 de puncte pentru fiecare an de spor sau 0,02083 puncte pentru fiecare lună de spor, puncte acordate pentru vechimea realizată în activitatea desfășurată în grupa 2 de muncă.